View Single Post
Eski 17-04-2013, 15:20   #9
Erdem
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 10-02-2011
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi juglandales Mesajı Göster
Maneb kullanmayı düşünüyorum fakat bu ilacı ne zaman atmam gektiğini çözemedim. Yok fare kulağı yok kedi kulağı işin içinden çıkamadım. Bir ziraatçi arkadaşım "erkek çiçeklerin aktif olduğu dönemde hiçbir ilaç kullanma, tozlanmayı olumsuz etkilersin" dedi.
İlkönce maneb %80 ilacın etken maddesinin adı.

Fare kulağı demek adı üzerinde yaprakların fare kulağı kadar olduğu dönem diyebiliriz

Yani işaret parmağının 1/3'ü kadar olduğu, yaprakların oluştuğu dönem.

Diğer meyve ağaçları için doğru çünkü eğer çiçeklenme döneminde ilaç atarsanız tüm bal arılarını öldürürsünüz ve verim alamazsınız. Ama cevizdeki durumu bilmiyorum.

Antraknoz konusunda Akça hoca 'hastalık ağaç üzerinde uzun dönemde bir zarar yapmaz' demiş.

Bu noktada ben de aynı fikirdeyim çünkü Anadolu cevizi (Juglans regia) dediğimiz yerli çeşitler bu hastalığa dayanıklı.

Eğer bir önceki yıl bahçede şiddetli bir hastalık görülmüşse, cevizler yapraklarını sonbahar gelmeden dökmüşse ya da yeni dikilen fidanlarda hastalık belirtileri görülmüşse o zaman ilaçlama düşünülebilir.

Kültürel önlem olarak en iyi çözüm ağacın yapraklarını sonbaharda toplayıp yakabilir, gömebilirsiniz. Ya da önceki yıllarda hastalığın yaraları bulunan dalları budama ile uzaklaştırabilirsiniz.

Alıntı:
2) Antraknoz ilacını ne zaman atmalıyım. ?
Eğer kimyasal ilaçlama yapılmaya gerek varsa; (bu noktada Tarım İl ve İlçe Müdürlüklerinden teknik destek alabilirsiniz) ilk ilaçlama tomurcukların işaret parmağının 1/3'ü kadar olduğu dönemde. İkinci ilaçlama yaprakların yarı büyüklüğüne ulaştığı dönemde. Üçüncü ilaçlama ise meyvelerin fındık büyüklüğüne geldiği dönemde yapılabilir.

Alıntı:
3) Antraknoz ilacı ile tırtıl ilacı beraber atılır mı. ?
Hayır.

Tırtıllar için de ağaç başına 5 tane yumurta paketi bulunan bahçelerde, kelebek çıkışından bir hafta sonra her ağaca besi tuzağı (1 litre karışım için: 170 ml pekmez, 830ml su + 2,3 gram ekmek mayası) asılarak kitle halinde yakalanmakta ve zararlı kitlesel olarak imha edilmektedir.

Eğer ağaç başına 5'ten fazla yumurta paketi varsa o zaman kimyasal mücadele yapılabilir.

Erdem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön