Merhabalar
Bahsettiğiniz küçük tırtılların bir adı var mıdır? Zararlı olduklarından emin misiniz?
Geçtiğimiz sene benim ağaçlarda
Ağaç Sarıkurdu tespit etmiştim. İnsektisit uygulasam mı diye epey bir düşündükten sonra uygulamamaya karar verdim, ancak zararı sürekli gözlemledik.
Neticede zarar 5-6 ağaçın bir kaç dalı ile sınırlı kaldı. İyi ki zehir atmamışım diye düşündüm.
Fungisitler masum ilaçlar değil ama bence insektisitler asla değil. 3-4 senedir bahçemde türlü sinek böcek görülüyor ama hiç müdahale etmesem de bahçenin bir dengesi var, bu zararlıların populasyonu belli bir değeri hiç geçmiyor.
Sn. juglandales, bence Antraknoz için de ilaçlama kararını verebilmek için gözlemleme çok önemli. Eğer kışın bordo bulamacınızı yaptıysanız, maça zaten 1-0 önde başlıyorsunuz demektir. Bence mümkünse bahçenizdeki o yüksek yabani hardal otlarını biçtirin, mantar sporlarının cevizlere ulaşmasını engelleyin. Gözleyin, ve eğer antraknoz belirtileri görmeye başlarsanız fungusit uygulayın. Ancak otomatikman maneb'i basmak bana mantıksız geliyor.
İlk uygulamanın zamanıdır. Tomurcuklar fare kulağı boyundayken (bud break) ilk ilacı yapmanız lazımdı. Ayrıca en az bir doz tekrarlamalısınız. Üçüncü dozu ise ancak hastalık belirtileri görürseniz uygulamalısınız.
Çiçeklere eğer püskürtme sırasında fiziksel zarar vermiyorsanız ilaçlama büyük bir soruna yol açmıyor olmalı. Yine de kuşkunuz varsa bir Ziraat Mühendisine danıştıktan sonra uygulayın. (Zaten Maneb ruhsatlı ilaç olduğu için ancak reçete ile alabiliyor olmanız lazım).
Kolay gelsin,
Ç.