Konu: Kanarya
View Single Post
Eski 16-04-2013, 10:45   #75
taha-b
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 02-03-2011
Şehir: kocaeli
Mesajlar: 52
Erken değil..Paniğe gerek yok :)

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi woltran027 Mesajı Göster
iyi günler benim bi çift kırma manolya kanaryam var ve dişi 5 gün önce 1 ara ile 2 yumurta yaptı ve aradan 5 gün geçti fakat hala yumurta sayısı aynı kaldı forum sitelerinde en az 4 yumurta olur diye okuyorum sürekli ama benim ki 2 tane ve dişi yumurtaların üzerinden hiç kalkmıyor yumurtaların 2 olmasından dolayı bir problem olurmu acaba bu konuda bilgi verirmisiniz.
Kanaryalar bakım, hava durumu, bulundukları ortam, eşlerin fiziksel olgunluk ve anlaşma durumu.....vs (emin olun çok fazla etken var!) gibi durumlar uygun olduğu taktirde çiftleşirler.
Dişi kuş çiftleşmeye hazır olduğunun sinyallerini yuvaya çöp taşıyarak, iplerden
kendisine uygun folluk yaparak hem size hemde eşine durumu belli eder..

Ancak çok önemli bir madde; Erkek kuş çiftleşmeye hazır olmasa bile dişi kuş çiftleşmeye ve yumurtlamaya hazır ise yine aynı aktiviteyi yapar. Eğer erkek bu hareketlere cevapsız kalıyor ise dişi kızgınlık yumurtası denen fazla yumurtlamayı yapar.

Diyelimki kızgınlık değil! Çiftleşmeden sonra dişi kuş yuvasına yatar ve yumurtlama merasimi başlar Yumurta sayısı değişiklik arz edebilir. 1'de olabilir 6'da. Yumurta sayısı kuşun ırkına, fiziksel durumuna, yaşına... vb. (etkenler çok fazla) ilk yumurtadan sonra 1'er gün ara ile yumurtalar sıralanır. Ancak arada 2 günlük aralar olabilir. Paniğe gerek yok İlk yumurtadan itibaren yumurtalar dişinin altından özenle alınır. Eğer mevcut ise yalancı yumurta koyulur. Yoksa problem yok! Dördüncü yumurta dişinin altında görüldüğünde veya yumurtalar arası süre 3 gün olduğunda tüm yumurtalar dişinin altına verilir. Eğer yumurtaları toplamaz ve hepsini aynı günde dişinin altına verilmez ise ilk çıkan yumurta erken doğup diğerlerinden iri olacağı için diğer yavrulardan daha fazla beslenerek irileşir ve yavrular arası dengesizlikten dolayı dişi altında ezilme, beslenme eksikliği...vb durumlardan yavru kayıpları yaşanır. Bu yüzden tüm yumurtalar aynı anda dişi altına verilir. Yumurtaları bu süre içinde küçük bir tabağın içine dökeceğiniz yem üzerinde, direk güneş almayan uygun bir yerde muhafaza edebilirsiniz.. Dişi altına verilen yumurtalar durumlarına göre 5-6-7-8 gün sonra dolu olup olmadıklarını ışığa bakarak test edebilirsiniz. Eğer gerçekten emin iseniz döllenmemiş yumurtaları imha ediniz. Diyelim tüm yumurtalar boş! Kesinlikle hepsini imha edin, annenin yuvada yatmaması için yuvalığı kafesten alın. Anneye ılık duş ve yeşillik takviyesi (marul, lahana yaprağı, özellikle radika yaprağı-bol miktarda her yerde var-) yapın. ki kendini toparlasın..
Son; Dişinin altına verilen yumurtalar 13/14 duruma göre 15. günde minik yavrular olarak karşınıza çıkacaklar. Ve zorlu bakım süreci o zaman dahada zorlaşacak. Umarım size ve diğer takipçilere biraz detay verebildim.

Not: Forumları güzelce okumaya ve detayları not almaya devam etmeniz size çok güzel doneler verecektir. Gayret etmeye devam...

Saygılarımla...


Düzenleyen taha-b : 16-04-2013 saat 12:00
taha-b Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön