Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe
Neden domates, biber, patlıcan gibi sebzelerin tohumlarını Mart gibi henüz soğuk bir ayda sera gibi ışık alan ama dışarıya göre daha sıcak bir yere ekiyoruz da, toprağa tohum serpiştirmiyoruz?
Bunun iki sebebi var. Birincisi ve esas belirleyeci olan sebep zamanlama.
Mart ortasında fidelikte ekilen tohumdan elde edilen fide bugün yaklaşık 15 santim boyunda, dördüncü-beşinci yaprağını vermiş durumda. Dışarıda kendi kendi kendine çimlenenler henüz iki yaprak. Bu yıl havalar genellikle iyi gittiğinden yine de erken çimlenmişler, yoksa çimlenmeleri Mayısı bulurdu.
Oysa Mayıs başında büyümüş, dikilecek duruma gelmiş fideye ihtiyacımız var ki, Haziran ortasından sonra domates biber görmeye başlayalım. Dışarıda kendisi çimlenen tohumlardan elde edilecek fidelerde zaman Temmuz sonuna, Ağustosa kayar.
İkinci sebep ise, çok çeşitden fide yapıldığı durumda hangi çimlenenin hangi çeşit olduğunu takip edebilme imkanıdır. Bu dışarıda biraz daha zor olur.
|
Ayrica ufak bir ekleme yapmak istiyorum. Benim gibi hobi icin yetistiren insanlarin elinde degisik cesitlerde az sayida tohum oldugu icin, 1 tane tohumun bile onemi var. Mesala bu yil bircok degisik domates tohumu aldim ama paketlerdeki tohum adetleri 8-12 arasinda degisiyordu. Zaten hepsini ayni anda ekmeyecegimize gore, elimizde ekilmis gercekten az tohum kaliyor. Onlarida bahceye at, orada kendi baslarina cikar demek biraz riskli gibi. Ama isteyen istedigi yontemi uygulayabilir. Zaten ne demis atalarimiz, ne ekersen onu bicersin!