Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Lilium
Alıntı:
Bu ayın sonunda aşı bantlarını söküp, anaç gövdeyi aşı üzerinden kesmeyi planlıyorum. (Aşı bantlarını hemen mi sökeyim?)
|
Derhal bantları sökünüz ve kesiniz geç kalınmış.
Alıntı:
Bazı fidanları uç bölgelerinde kararma ve kuruma var, sizce yeşil kısmın üzerinden kesmelimiyim, yoksa bitki kendiğinden kuru bölümü atarmı?
|
kuruyan bölümü derhal kesiniz hatta daha aşağılardan kesiniz ve aşı macunuyla kapatınız
|
Bu noktada sizinle aynı fikirde değilim.
Nedenine gelince bu sene yeni dikilmiş aşılı meyve ağaçlarında uzunlukları eşit olsun diye tekrar bir tepe kesimi yaptım ve tepe kesimi yapılan noktanın altındaki bir kaç gözün kuruduğunu gördüm.
Gövdenin aşı noktası üzerinde kesilmesi gerektiği konusunda hemfikiriz ama şimdilik sadece aşı noktasından çıkan sürgünleri koparalım. Kesme işlemini ilk yılın durgun döneminde yapabiliriz.
Hatta neredeyse aynı şekilde bir üreticimizin diktiği ceviz fidanlarının bir kaç tanesini aşı noktasından itibaren 4-6 göz üzerinden kestim. Ama bahsettiğim gibi bunda bile tereddütte kaldım. Ama sadece bir kaç fidanda yaptığım ve zaten bu bahçe badem bahçesi olduğu için önemli değil.
Ha ben bunu keserim. Ama nasıl keserim? Eğer kamçı şeklinde standart fidan dediğimiz şekilde bir fidan olsa hiç çekinmeden rahatça böyle bir kesimi yapabilirim.
Bu konuda Prof. Dr. Mehmet Seyit Şen hocanın kitabında da benzer bir şey okuduğumu hatırlıyorum. Eğer bulabilirsem yarın paylaşayım.