Saksı değişimi genellikle yapmıyorum ama toprak değişimi yapıyorum sevgili menekşekolik.
Toprak değişimi yaparken, dış sıradaki yaşlı yaprakları koparıyorum. Toprak karışımım da uygun olduğu için kökleri çok yıpratmayacak kadar eski toprağı alıyorum. Saksının en altında kalan kökleri kesmekten ya da kopartmaktan çekinmiyorum. Biliyorum ki menekşe yeni ve daha sağlıklı köklerle saksıyı kısa sürede dolduracaktır. Daha sonra yeni topraklar menekşeyi aynı saksıya dikiyorum.
Yetişkin olarak satın aldığımız menekşeleri toprak değişimi yapmadan önce bolca suluyorum. Saksı harcı ıslak değilse köklerdeki toprağı temizlemek çok zor oluyor. Köklerin büyük bir kısmını kaybedebiliyoruz. Islatın daha az hasarla , daha fazla eski topraktan mümkün oluyor.
Sağlıklı bir menekşede toprak değişimi yapmışsam özel bir bakım yapmıyorum. Sadece bir süre direkt güneş ışığı almamasına dikkat ediyorum.
Menekşenin zaten keyfi yerinde değilse, toprak değişimden sonra 15-20 gün serada, nemli ve sabite yakın ısıda canlanmasını bekleyip daha sonra kalıcı yerine alıyorum.
|