Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Emre İlhan
Sevgili adanatarımhane;
Yaptıklarımı şöyle özetleyeyim;
İlaçlama;
2 güne bir bakırlı preparat + sulandırılabilir(WG) kükürt karışımı ile mantar mücadelesi.
Haftada bir acetamiprit(insektisit) ile zararlı mücadelesi.
Acetamiprit, belki biliyorsunuzdur, buralarda pek kullanılıyor. Sistemik bir pestisit. Bitkinin özsuyuna geçtiği için, her noktada ki bitleri öldürüyor ve 1 hafta rahat ediyorum.
Zaten kükürt kırmızı örümceğe de etkili biliyorsunuz.
Böylelikle hastalık, zararlı mücadelesini yapmış oluyorum.
Ama ben bir yanılgıya düştüm. Sulandırılabilir kükürtle bakırlı preparatın üzerinde 15 güne bir ilaçlamanın sebzeler için yeterli olacağı yazıyordu.
Bende buna itimat ederek rahat davrandım fakat ilaçlama kâfi gelmedi. Daha sonra ilaçlamayı 2 güne bir çıkarttım. Ama bu rahat davranışımdan dolayı biraz mildiyö başladı bile.
Şu anda resmen mücadele ediyorum.
Gübreleme;
Fideler biraz büyüyünce 18-8-25 NPK gübresi ile gübreledim.
Birde salatalıkların sulaması çok önemli. Toprağını tam ıslatmadan sürekli nemli tuttuğumuz takdirde, çok daha iyi gelişiyorlar
İşte yaptıklarım bunlar. Salatalık yetiştirmek zor ama bir o kadar da zevkli 
|
Sn Emre ilhan, Hepsi güzel ama 2 yanlış var:
1. Acetamiprin (sistemik??? insectisit) , Bitki özsuyuna geçiyor!!!??.
Şimdi siz salatalıklarınız olgunlaştığı zaman, pırıl pırıl böceksiz-hastalıksız salatalık meyvesi yiyorsunuz ve Güzel güzel ZEHİRLENİYORSUNUZ!!! Neden? Çünkü sistemik ilaç, bitki özsuyuna geçiyor ve tabii ki meyveye de geçiyor. Yani tediğiniz salatalık meyvesinde de ilaç var....
Bu nedenle bana göre Sistemik ilaçlar Sebze tarımında kullanılmaz. Pamuk tarımı için uygun olabilir ama 1 haftada toplanan salatalık için olmaz.
2. Salatalık mildiyö ye hassastır. Doğru. Ama 2 günde bir ilaçlama yapılmaz ki?? Kullandığınız bakır lı ilaç "Ağır metal" gurubuna girer. Bu durumda birazcık da Bakır matali alabilirsiniz. Oysa Mildiyo ilaçları 8-10 gün aralıkla kullanılır.
Neyse kolay gelsin.
Not: Ben pazardan meyve-sebze alırken, kurtlusunu, hastalıklısını seçiyorum!! Kurtlu meyve ilaçlanmamış (zehirlenmemiş) meyve demektir.