Sayın Badrobot; Bonsaide sizin hayal ettiğiniz ''heybetli kalınlık!'' önemli bir kriter değildir... En önemli kriter ağacın doğal halindeki gibi bir ''koniklik''e ulaşabilmesidir...
Herkes kendince bir yol tutar, ben de tohum veya ince bir fidan ile bu yola çıktım. Onlarla her bahar yeniden uyanmak hoşuma gidiyor. Onların yavaşca gelişimini, değişimini görmek bana huzur veriyor... İstediğim yerden bir sürgün vermesi için bazen birkaç yıl sabırla beklemek ve sonra o sürgünü görmek bana heyecan veriyor...
Yamadoriye karşı değilim. Ben de yapıyorum...Ancak, 2,5-3 metre boyunda, 10-12 cm kalınlığında bir ağacı 20-30cm den kesip bonsai yapmaya çalışmanın yanlış olduğunu düşünüyorum... Yamadori; Bir kayanın kovuğunda, az topraklı kayalık alanlarda yani doğanın extrem koşularında yaşama tutunmuş doğal bonsailerdir... Yamadori bunlardan yapılır.
Walter Pall'ın yamadori yapılan bir ağaçta nasıl çalışıldığını gösteren 4 videosunu izlemenizi öneriyorum... Eminim bakış açınız değişecektir... Keşke ingilizce bilen bir arkadaş bu videoları türkçe alt yazıyla çeviri yapabilse de bizde bilgiye daha hızlı ulaşabilsek... Kolaylıklar diliyorum sayın Badrobot...
Walter Pall bonsai demo: Carpinus orientalis - part 1/4 - YouTube