View Single Post
Eski 04-06-2007, 22:18   #29
praecox
Kaybettik...
 
praecox's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-06-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4,603
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nebat06 Mesajı Göster
Üstad selam;

Daha sonra ise bir çiçekçiden substrat buldum. İçeriği sadece fıstık çamı kabuğu. Ancak küçük bir poşete konmuş ki sanırım daha önce başka bir orkideden kalanlar denebilir. Bunu fırınlatıp kullansam sorun olur mu ?

Forumdan okuduklarıma ve size sorduklarımdan anladıklarımı özetlemek istiyorum.

Üstadım bir yanlış anlamam yok değil mi ?

Teşekkürler.
forum çok karıştı...
substratın pathogenlerden veya zararlı olabilecek canlılardan arındırmak için tam olmasa da kısmi bir sterilization veya solarizasyon bu forumda sadece orkideler başlığında dağil diğer bitki harçlarında hatta e-dergide de müteakip kereler yazıldı. eski kabukları kısmen ayrıştıkları için kullanmak uygun olmaz. bir de fırında 120 oCde 20 dk veya 80 oC 4 h tutarsanız yakmazsınız. bir de evdeki mikrodalga fırında tüm güç 3-5 dk tutmak da yeterli olacaktır.

konu sayın nebat06 ının bana özelden yazdığı mesaj üzerinde verdiğim cevabtır. (fırında substratı kömüre çevirmiş de...)
özelden yazıp cevap baklamayin lütfen forumda ben yokkende cevap veren arkadaşlar hatta "asistanım" benden önce de cevap verebilir siz de evi yakmış olmazsınız.
P.S. asistanım kelimesi burda özel bir şahsa ithafendir kimse üzerine alınmasın. o kendini bilir ben de ona özelden asistanım diyorum da.

praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön