sevgili gül sevenler bende 14 yıldan beri gül yetiştiriyorum bu sitede :gül bakımı :konu başlığında 11 sayfada bazı güllerimin resimleri var bakabilirsiniz.bazı bilgileri paylaşmak bazı bilgileri paylaşmak isterim.tohumdan gül elde etmek çok zor gül tomurcuk yapacak, kasım sonuna portakal rengi oluncaya kadar onu ellemeyeceksiniz,sonra tomurcuğun içindeki tohumları alıp uygun ortam ve nemdeki torf lu toprağa ekeceksiniz sıcaklık 24 derece civarında olacak altı ay gibi bir zamanda onlar çimlenip yeşillenecek ama bütün bu uğraşmaya rağmen elde ettiğiniz gül fidesi yabani olacak(tabii ki becerebilirseniz)bunu alıp ekeceksiniz sonrada büyüyünce ona başka bir gülden aşı yapacaksınız böyle uğraşılı bir süreç.Çelik ten gül elde etmek için ben şöyle yapıyorum iki litrelik pet şişe nin üstünü 15 cm kadar kesin, alt kısmına da bıçak yardımı ile 5 10 yerinden delin ve içine kum doldurup toprağa gömün üst kısmı toprağın biraz üzerinde kalsın bunun içine serçe parmağı kalınlığında kestiğiniz çelikleri sokun çelikler en az 30 cm olsun 20 cm si kumun için de olsun bu işlemleri kasım aralık aylarında yapın böyle istediğiniz kadar şişe yapıp üzerini sera şeklinde bir naylonla kapayın naylona 3 5 delik açın bu sera onları dondan korur mart sonu naylonu kaldırın çelikleri ellemeyin bir yılı orada geçirmesi gerekiyor susuz bırakmayın yaz ayında bol sulayın nemi gitmesin kasım geldiğinde hala yeşil olanları kumdan dikkatlice çıkarıp yerine ekin ben en kolay yolu böyle buldum.
|