Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi tasci
Ağaçlardaki hastalık için zirai ilaçlar satan yere gittim. Oradaki ziraat mühendisi bahçeyi görerek ilaç verelim dedi ve bahçemi ziyaret etti. Ağaçların üzerinde bulunan siyah tabakalar mantarmış (ben bunları hiç bilmiyordum). Bunlar için bordo bulamacını daha yüksek oranda vermem verektiğini söyledi. Ağaçlar çiçek açtığı için onun yerine bakırlı ilaç kullanacağız.
Bakırlı ilaç uygulamasından sonra antraknoz için ilaç çalışmasına gireceğiz. Söylediğine göre manep kullanılacak ilaçlar listesinde yer almıyormuş. Onun yerine başka ilaçlar kullanılıyormuş.
|
Ceviz Antraknozuna karşı Türkiye'de Maneb ruhsatlıdır. Bazı ilaç bayileri diğer bitkilerdeki antraknoz ile karıştırıp diğer fungisitleri önerebilirler. Ancak Tarım Bakanlığı'nın yayınlarına bakarsanız Maneb'in ruhsatlı olduğunu göreceksiniz.
Yurt dışında ise Dodine ceviz antraknozuna karşı ruhsatlıdır. Türkiye'de de ilaç firmaları gerekli çalışmayı yaparlarsa muhtemelen ruhsatı alınabilir, ancak bildiğim kadarı bu işlem zahmetli ve maliyetli.
Aşağıdaki mesajımda anlatmıştım:
http://www.agaclar.net/forum/945259-post91.htm
Sevgili forum üyeleri, özellikle İngilizce bilginiz varsa, internet büyük bir bilgi kaynağıdır. Dolayısı ile eğer hastalıkların latince ismini ya da İngilizce ismini öğrenebilirseniz yurt dışında ne gibi uygulamaların yapıldığını, ne tip ilaçların kullanıldığını ve hatta ne tip organik mücadele yöntemleri olduğunu da kendiniz araştırabilirsiniz. Bu sayede ceviz hakkında çok bilgisi olmayan ilaç bayilerinin (ve hatta ilçe tarımda olabilecek ceviz üzerine bilgisiz ziraat mühendislerinin) sizleri yanlış yönlendirmesine izin vermemiş olursunuz.