Merhaba,
Ben orkideleri cok seven ama maalesef onlar hakkinda pek bilgisi olmayan biriyim. Izninizle orkidelerle ilgili hikayemi anlatip yardimlarinizi rica ediyorum.
Orkideyi hep pahali bilirdik. Yurdisinda daha ucuz (ama megersem bizde de gayet ucuzmus marketlerde, herneyse) is icin hollandaya gittigimde minyatur bir orkide aldim. Turu piyasada en genel satilan Pla... birsey saniyorum.
Hollandadan Turkiyeye getirdim ucakta kontrolden falan gecti. Bakimi icin forumlari okudum biraz, ona gore birseyler yapmaya calistim. Daha sonra ciceklerini doktu. Okuduklarima gore ciceklenmesini hizlandirmak icin 3. bogumdan kestim, tabii bu bogum asagindan mi sayiliyordu yukaridan mi nasil kesmeliydik bilmiyorum. Kestikten sonra tum dal kurudu. Sadece yapraklari kaldi. 1 seneden fazladir oyle. Kokleri baya yesildi. Daha sonra onlarda curudu. Bazen sadece alt yapragi 1 gunde birden sarariyordu, sonra kendini topluyordu biraz ama sonunda koptu. Yine de suan yeni bir yaprak cikiyor. Ve yeni yesil bir kok buyumeye basladi. Ama sap cikmiyor. Sabirsizlaniyorum artik 1,5 senedir daha kotu hale geldi.
Daha sonra ben hem boyle sevip hem bakamayinca arkadaslarim 2 tane daha hediye ettiler bana. Biri beyaz a asi yapilmis mavi cicekli. Geldiginde de biraz hasarliydi cicekleri, topragi kuflenmis gibi, yapraginda delikli kesikler vardi. Ama 5-6 tane de tomurcugu vardi.
sonra yine cok gecmedi ki cicekler dokulmeye basladi. Tomurcuklarda dokuldu. Yine saplar kaldi 2 ay gecmeden.

Ve topraginda bitki biti dediginiz kucuk beyaz seyler dolaniyor.
Diger orkidem Cybidium cinsinden. Onunda 6-7 tane cicegi vardi. O daha beter 1 ay olmadan hepsi dokuldu. Biraz sicaga maruz biraktim galiba. Benim yapip yapmadigimdan emin olmadigim yapraklarinda kurumus(yanmis) gibi izler var cok az olsada. ve yesil olan sapi uc tarafindan kahverengilesmeye basladi.
Benim sorunum su: Bu zamana kadar yeteri kadar zaman ve emek harcamadim ciceklerime, cunku cok yogun calisiyorum.
Sabahlari sulayamiyorum, aksam suluyorum.
Bazen perdelerimi acmaya vaktim olmuyor, gerci kisin gunesi de pek gormedik Istanbulda
ve havasiz kaliyor diye dusunuyorum cunku sabah erken cikip aksam gec geliyorum. Gunlerce pencere acilmadigi oluyor.
Bir de forumda okuyorum ama hic tecrubem olmadigi icin bazi seyleri anlamakta zorlaniyorum. ornegin 3. bogumdan kesin. Bunlari asagidan mi saymali, yukardan mi?
mesela yukarda yazinlarin yuzde 5 ini anlamisimdir.
Sizlerden ricam ciceklerimin benim bakim hatalarimdan bu hale geldigini biliyorum. Onlari duzeltmek saglikli hale getirip cicekler alabilmek icin neler yapmam gerektigini en basit ve temel seylerle anlatirsaniz sevinirim. Sonra dallarindan uretmeye calistim onu da beceremedim

(
"Cicek costuran" diye bir besin aldim. Onunla suluyorum ve daha az sulamaya calisiyorum,
ve cok uzuluyorum bu hale getirdigim icin.
Fotograflarini da paylasacagim. Konumlariyla ilgili bilginiz olmasi icin. Lutfen bana yardim edin.
Simdiden cok tesekkurler