View Single Post
Eski 28-03-2013, 19:55   #3342
Erdem
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 10-02-2011
Şehir: Eskişehir
Mesajlar: 200
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bozy Mesajı Göster
Sayin erdem26 arastirmada 2005 den itibaren bilgiler aliniyor bazi agaclara hic dokunulmuyor ,bazi agaclar heryil budaniyor ,bazilari iki yilda bir budaniyor degisik yontemler uygulaniyor sonuc olarak 2010 yilinda toplan alinan urunde ve meyve kalitesinde gozle gorunen degisiklik olmuyor ancak hic budanmayan agaclar erken meyve verdigi icin toplam alinan meyve miktari yuksek oluyor ..
Sayın bozy,

Haklısınız. Çünkü ben sabah verdiğiniz bağlantıyı açamamıştım. O yüzden ana sayfasından bakmışım.

http://walnutresearch.ucdavis.edu/2010/2010_107.pdf

O yüzden farklı araştırmalardan bahsediyormuşuz.

" The objective of this trial is to consider different training styles in the early years for hedgerow planted Chandler walnuts."

" The trees were planted in March 2008 on a one foot berm, at a spacing of 15 ft. x 22 ft. (132 trees per acre). "

http://walnutresearch.ucdavis.edu/2010/2010_117.pdf

Şimdi verdiğiniz bağlantıyı inceliyorum.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bozy Mesajı Göster
Sebin, bilecik, kaman olan yerlerde pedro ,ve chandler de oluyor... isteyen gelip baksin bahcemde... tek farki ilkbahar donlarindan ve karalekeden etkilenmiyor yabanci cesitler...
Karasal iklim demek bence cok yaniltici insanlar icin mesela bolu ile sivas ayni mi maras ile kars ayni mi bence olcut rakim ve sicaklik degerleri olmali soguk bolgeler ve yuksek bolgeler daha dogru bir mukayese olur ...
Maalesef benim bulunduğum İç Anadolu Bölgesinde ki rakım 800 metre civarı bir bahçeye gittim ve Chandler cevizlerinin hepsi resmen haşlanmıştı. Yani tamamen soğuktan zarar görmüş kurumuş. Sonra tek tük ceviz diken üreticilerin de aynı şekilde. Sadece çekirdekten yetişen ya da yerli ceviz çeşitleri kalmış.

Hatta bu konuyu da Sütyemez hocayla telefonda konuşmuştuk. Nereden aşı kalemi temin edebiliriz, hangi çeşitler ekebiliriz diye. Ama aşı kalemi temin edilemiyormuş. O yüzden bir sonraki seneye kaldı.

Sonra bu sene 3. senesine girecek olan bir Şebin bahçemiz var. Fidanları dikimine kadar üreticiyle beraber yapmıştık. Budama için geçen sene gitmiştim. Hatta yakında da tekrar gideceğiz sanırım. Şimdi geriye dönüp baktığımda ve soğuktan zarar gören yabancı ceviz çeşitlerini gördüğümde ne kadar doğru bir seçim yapmışım diye düşünüyorum.

İsminden de belli olduğu gibi Şebin Şebinkarahisar'ın cevizi çok lezzetli bir çeşit. Rakım olarak 1400'ü bulan yüksek yerlere uygun bir ceviz çeşidi. Tek eksikliği iç kurduna karşı biraz hassas ve dikkat etmeniz gereken konu çok fazla tozlayıcı kullanmamak. Eğer çok fazla tozlayıcı kullanırsanız bu sefer fazla polen yükü nedeniyle dişi çiçekler dökülüyor ve bu durumda da verim kaybı yaşayabilirsiniz.

Ayrıca geçenlerde bir arkadaş ceviz diye yabancı bir ceviz çeşidi getirmişti. Tadı saman gibi. Bana halen kendi bahçemizden ceviz geliyor. İki tane cevizi koyayım önünüze hangisinin yerli hangisinin yabancı ceviz olduğunu çok rahat anlarsınız tadından.

Daha ayrıntılı olarak sorunuza da cevap vereceğim ama şimdilik bu kadar yazabiliyorum.

Bir de bir arkadaş ceviz yetiştiriciliğini geliştirme projesinden bahsetmişti. Benim de gözüme Orman Bakanlığının ceviz eylem planı çarpmıştı. Aklıma gelmişken paylaşayım.

http://web.ogm.gov.tr/Dkmanlar/Sanal...YLEM+PLANI.pdf


Düzenleyen Erdem : 28-03-2013 saat 20:44
Erdem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön