Herkese merhaba.
Bir alışveriş sitesinde bonsai tohumu görmemle bu hobiyi yapmaya kara verdim. Küçük bir araştırma ile bu forum sitesini buldum ve yapmam gerekenleri araştırmaya başladım. Bu hobide çok çok acemi olduğum için fazla yalnış yapmadan ilerlemek istiyorum.Bu yüzden sizlerinde destek ve önerileri benim için önemli.
Eskişehir'in mevsim şartlarına uygun ağaç türleri üzerinde araştırma yaparken en uygun türün ardıç olacağı kanısına vardım.Buradaki bir kaç fidancıyı gezdim ancak ardıç türleri bulamadım.Bende internetten sipariş etmeye karar verdim.
(Sürünücü Ardıç İbuki Ardıcı Juniperus Conferta Blue Pacific 100 Cm 15-20 cm çap 29.00tl)

(Sürünücü Ardıc İbuki Ardıcı Bodur Juniperus Procumbens Nana 20-30 Cm Çapı 39.00tl)
Bir fidan için bu fiyatlar normalmidir.
Birde (toros(lübnan)sediri 60-80 cm boy 7.50tl)
Bu iki ağaç türü arasında kaldım. Eskişehir'in mevsimsel şartlarını ve acemi birisi olmamı göz önüne alarak hangi türü seçmeliyim.
İkinci konu ise sormam için biraz erken ancak araştırma mahiyetinde; Ben bitkili akvaryum ile uğraşıyorum.Emers ve submers bitki yetiştiriciliği ile uzun zamandır ilgileniyorum.Bu bitkilerde kullanılan gübreleri de maliyeti çok düşürdüğü için kendim (DIY) yapıyorum. Akvaryum gübreleri biraz pahalı

Potasyum, Fosfat, Nitrat, Karbon(Excell) ve Demir gübrelerini kendim yapıyorum.Micro element gübresini ise yapımı çok meşakatlı olduğu için başka bir hobiciden alıyorum. Sanırım fidanlarımızda-ağaçlarımızda-bonsailerimizde bu gübrelerin kullanımında bir sakınca yok. Akvaryumda gübre miktarını ''ppm'' olarak ayarlama yapıyoruz. Bunu toprakta nasıl ayarlama yapabiliriz.
Örnek vermek gerekirse 1ml fosfat gübresi 50 lt suya 0,1 ppm fosfat katıyor. Akvaryumda olması gereken fosfat miktarı 0,5ppm. Buna göre ne kadar fosfat eklemem gerektiğini biliyorum.Haftalık olarak sudaki fosfat - nitrat - demir miktarlarını ölçüp uygun değere getiriyorum.Toprakta **** fidanda bu durum nasıl işliyor.
Biraz uzun oldu sanırım.
Teşekkürler.