Arkadaşlar herkese iyi günler,
dünden beri bu konuyu okuyorum taa en baştan ama tabi arada gözlerim yorulup atladığım şeyler olmuştur o yüzden sormak istediğim ufak tefek şeyler var.
ben tam 10 gün önce bazı tohumlar ektim ve bu işte tamamen amatörüm, tohum aldığım yerden gelen ekim talimatlarına göre yaptım bu işleri ama herşey net değil. minyatür marul, misket limon, tiny tim domates, küçük salatalık, minyatür havuç ve taç papatyası ektim. yaklaşık 20 gün sonrada dağ çileği ekicem çünkü ekmeden 1 ay kadar buzdolabında bekletin yazıyordu talimatında. bütün ürünleri küçük ve minyatür seçmemin nedeni hep evde yetiştirecek olmamdır.
5. gün marul ve taç papatyalarım çimlendi hem de yüksek oranda, dün (9.gün) de domates ve salatalıklar çimlendi. Antalya da olmam nedeniyle bu aylarda diğer illere göre sanırım daha şanslıyım. Torf un neminde, ışıkta **** ısıda herhangi bir problemim yok. Zeki bey ilk başta üzerlerine streç **** poşet geçirin demiş ama ben burayı daha dün okuduğum için şu anda streç geçirmedim.
İlk sorum bu aşamadan itibaren viyollerin üzerine streç film geçirmeli miyim? Bir faydası olur mu?
Şu anda domates, marul ve taç papatyası viyollerde ekili, misket limon 35cm derinliğe sahip bir saksıda, salatalık ve havuçta orta büyüklükte bir saksıda ekilidir. Bunlar tamamen ekim talimatına uygun ekilmiştir saksı seçimi dahil. Yine talimatlara göre kimisinde %80 torf %20 perlit var, kimisinde de %50 torf %50 perlit var. Talimatlarda yazan şöyle birşey var:
Şaşırtma işleminden sonra MUTLAKA torf yerine bahçe toprağı kullanınız, zira torfun besleyici özelliği yoktur. Ben torf, perlit, saksı, viyol gibi malzemelerimi Bauhaus tan aldım. Oradaki bilgili olduğunu düşündüğüm kişiye şaşırtma işlemi sonrası bahçe toprağına ekicem dediğimde boşver onu torfla devam et kesinlikle dedi. Ben de ona uymayı düşünüyordum ama burada okuduklarım ve genel olarak internetten araştırdıklarım beni yine bahçe toprağına yönlendirdi gibi.
İkinci sorum yukarıda yazdığım ürünlere istinaden şaşırtma işleminden sonra bahçe toprağı mı kullanmalıyım, torf mu kullanmalıyım, yoksa bir karışım mı lazım? Ayrıca şaşırtmadan sonra da perlit kullanmalı mıyım? Bir de limonu direk olarak büyük saksıya ektim ama çimlendikten sonra toprağını bahçe toprağı ile değiştirmeli miyim?
Şimdilik son sorum ise şu şekilde olacak. Daha önceden Bauhaus tan hazır olarak spathiphyllum, peygamber kılıcı ve guzmanya almıştım. Bunları da artık büyüdüğü için büyük saksıya almak istedim. Bauhaus taki aynı adama sorduğumda onları da TORF a ekebilirsin demişti. Ben de ona uyup torf a aktardım.
Acaba yanlış mı yaptım, bunları da bahçe toprağına mı ekmeliyim?
Uzun bir yazı oldum ve çok soru sorduğumun farkındayım, umarım sizleri bıktırmamışımdır

İlgilenebilirseniz çok sevinirim. Ayrıca muhteşem paylaşımlar var burada, başta Zeki Bey olmak üzere herkesin eline ve emeğine sağlık. Herkese iyi çalışmalar iyi günler.