Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi rozkan
|
Odun külü ile ilgili çok değişik yorumlar var:
...Odun külleri toprağa katıldıklarında toprağın işlenmesini kolaylaştırırlar ama aynı zamanda toprağın asitlik dengesini de değiştirirler. Bazı ağaçların külleri asidik bazılarınınki ise alkali özellik taşır. Bu nedenle toprağın isteği ve külün özelliği bilinmeden büyük miktarlarda uygulanmamalıdır.
Örneğin meşe külünü toprağa bol miktarda katarsanız eskilerin deri tabaklamakta kullandığı bir yakıcı maddeyi toprağa katmış olursunuz. Malum, atasözleri bize doğruları aktarırlar:
"Keçinin meşeye ettiğini, külü derisinden çıkartır".
...Toprak tv de bir uzman anlatıyordu
odun külü gübre olarak kullanılmamalı,odun külünda soda varmış, misal eskiden çamaşır için kül kullanılırdı ,her kül aynı değerde deyildir herhalde bizler üzüm şırasını kestırmek için ceviz külü kullanırız
http://aricilik.gen.tr/index.php?topic=3369.0
Bu tür şeyleri kullanırken aşırıya kaçılmamalı..Bir saksıya bir tatlı kaşığı geçilmemeli veya külün cinsi bilinmiyorsa hiç kullanılmamalı..