View Single Post
Eski 24-03-2013, 01:24   #10
mustafadirim
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 19-03-2013
Yazıma cevap veren arkadaşlara ayrı ayrı teşekkür ederim. Baştan da dediğim gibi ben gerçekten amatör birisiyim ziraatle yakından uzaktan alakam yok ama öğrenmeye çalışıyorum. Bu sitenin ilan kısmına da ilan verdim yatılı olarak bu işlerden anlayan personel aramaktayım. Sizlerinde bu konuda bana yardımı olursa sevinirim. Kaman 1 cevizini deneme amaçlı diktim 50 adet kadar ne olur zaman gösterecek elbet. Damlama sulama konusunu 1-2 ay içerisinde çözmeyi hedefliyorum bir kaç mühendis firma buldum hepsini dinliyorum gerekli önerdikleri bilgileri ve meteryalleri not alıp inceliyorum avrupadan da bu konuda bir kaç ülkeden ziraat ile uğraşan arkadaşla irtibata geçtim onların da önerilerini dinliyorum ama şunu belirtmek isterim ki ya buralardaki arkadaşlar işi yanlış biliyor ya avrupadakiler yanlış yönlendiriyor. Buradaki arkadaşlar ezbere bu işleri yapıyor sanki.... Birde gördüğüm ziraatle alakalı çok ciddi bilgi noksanlıkları var gibi. Yaşım genç allah uzun ömür verirse bunları zamanla tek tek el birlikle çözüme kavuştururuz inşallah. Cevizlerin dikimi konusunda 8*4 dikim mesafesi konusunda dedikleriniz doğrudur ağaçların 7-8 . Yıllarında seyreltme veya makinalı budama ile terbiye sistemi oluşturmayı deneyeceğiz. Bu bilgi dünyanın en büyük ceviz bahçesine sahip avusturya lı bir ceviz yetiştiricisinden alınmış bir bilgidir. Bahsettiğim arkadaşın arazisinde 280.000 adet yetişmiş ceviz ağacı bulunmakta ve tam bir otomasyon ile fabrikasyon olarak 600 kişi ile sadece bu alanda faaliyet göstermekte olan birisi. Ölmezsek zamanla ne olacağını göreceğiz. Arazimizin meyilli olması her bir ağacın çapalama ve gübre uygulamada zorluk çıkartacak gibi görünmekte onuda dönemsel işçi ile biraz fazla kişi ile yapmayı planlamaktayım. İl tarım veya ilçe tarımdan arkadaşlar memur olarak oldukça iyi insanlar ama benim hayal ettiğim şey çok farklı sadece vatandaşa kayıt , ödeme, evrak işlerini takip gibi konularda memurluk yapmaları biraz anormal geliyor bana. Mesela ben araziye hiç bir işlem yapmadan gidip başvuru yaptım belki benim arazim ceviz yetiştiriciliğine uygun bir yer değil deneme yanılma ile rahmani ya tutarsa mantığı ile dikim yaptım oysa gelip daha bu işlemler yapılmadan analiz sonucuna göre güneşin , rüzgarın arazinin durumuna göre hatta eğer uygunsa her şey kaç metre aralıklarla nasıl yapacağımızı uygulamalı bir şekilde göstermeleri gerekmezmi. Belki benim arazim ceviz için uygun değil ama elma için uygundur yol gösterse bende ona göre yatırımımı yapsam daha doğru olmazmı..... Bu ağaçlar bakın arkadaşlar yukarda bahsetmiş 1-2 sene içinde kurusa benim şevkim kırılırsa bunun günahı kimin.... Bu işlemler il- ilçe tarımın görevi değildir belki onuda bilmiyorum ama değilse bile olması gerekmezmi..... Mahkemeye başvurunca hemen avukat soruyorlar yoksa barodan temin et diyorlar, paran yoksa devlet avukat görevlendiriyor ..... Basit bir dava için bile bu yapılıyor ben ceviz diktim eğer başarırsam bu ülkeye 100- 200 yıl en az yaşayacak milli bir servet oluşturmuş olacam bunda devletimizin de en azından bilgi olarak katkısı olsa daha iyi olmazmıydı...... Neyse hepinize tekrar selamlar tekrar görüşmek dileği ile

mustafadirim Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön