Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bozy
aslında ben onlardan hiç bu 8*4 dikilen fidanları 5-6 sene sonra sökmek gerekiyor 200 ,300 dönüm den aşşagı arazide bu şekilde dikim yapmayın hatta 8*8 de bile belli bir süre sonra aradan agacların cıkartılması gerekli diye de söylediklerini duymuyorum....
|
Söyledikleriniz doğrudur sayın bozy,
Cevizde uygun dikim aralığı 8m x 8m'dir. Bazı hocalar yan dal verimi yüksek çeşitler için 7mx7m dikim sıklığının uygun olabileceğini söylüyorlar.
Ancak bu dikim sıklığı hem yan dal hem uç dal verimi olan, ya da tamamen uç dal verimi olan ceviz çeşitlerinde gene uygun olmaz.
Neden diyeceksiniz. Çünkü bu konuyu hem Meyvecilik Araştırma İstasyonuna hem de Osmangazi Üniversitesi Ziraat Fakültesi hocalarına sormuştum.
Cevizler arasındaki boşluk fazla geliyorsa aralara şeftali dikebilirsiniz. Bu Sn. Abdullah Akgöz beyin tavsiyesi. Bence gayet uygun.
Özellikle yan dal verimi yüksek ceviz çeşitlerinde 8m x 4m **** 7m x 3.5 m dikimde yanlış budama yapılırsa ne olur 6. yaşta cevizler duvar gibi birbirini kapatır. Güneş görmeyen dallar meyve vermez. O zaman ne olur meyve alamayız.
Bu 8m x 4m dikimlerde nasıl uygulanıyor. Yan dal verimi yüksek bir ceviz çeşidinin yanına örneğin Pedro gibi gelişimi zayıf bir ceviz çeşidi ekiliyor. Budamayla bir süre o ağacı orada tutuyorsunuz. Bir süre sonra aradaki ağaçlar sökülüyor. Ve ne olmuş oluyor gene 8m x 8m bir bahçe olmuş oluyor.
Bir de bahçelerin verimi ile ilgili bir konu var ki. Biraz önce 500 kg demiştim. Amerika'da şu anda alınan verimler dekara 650 -750 kg civarında.
Ama internette gördüğüm bazı videolarda dekara 2400 kg verim almışlar