View Single Post
Eski 22-03-2013, 15:14   #3301
Erdem
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 10-02-2011
Şehir: Eskişehir
Mesajlar: 200
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bozy Mesajı Göster
Her agac ayrı bir özellik gösterir sonuçta tabiiki gerekirse cok uzamış dallar kısaltılabilir veya istenmeyen yönde büyüyen dallar çıkartılabilir ama yine de en iyisını agac kendi bilir diyip mümkün oldukca karışmamak lazım...
her seferinde budama ,sık dikim ve benzeri şeyleri anlatan uzmanlarımız acaba bundan neden bahsetmiyor..
Sayın bozy,

Söylediğiniz gibi budama ağaçtan ağaca değişir. Ayrıca ceviz diğer meyvelere göre çok fazla budama gerektirmeyen bir ağaçtır diyebiliriz. Ama örneğin kirazda Ziraat 0900 çeşidinde ilk yıllarda hiç budama terbiye yapmaz bırakırsanız, Ziraat 0900 dik gelişme özelliğinde olduğu bir çeşit olduğu için verim çağında hiç meyve alamayabilirsiniz ya da çok az meyve alırsınız.

Cevize gelirsek cevizde özellikle yaşlı ağaçlarda sadece hastalıklı, kırılmış, içe giden dalları çıkararak da bir budama yapılabilir.

Ama yeni tesis edilen bahçelerde ilk yıllarda bir şekil budamasının faydalı olduğunu düşünüyorum. Örneğin yan dal verimi yüksek çeşitlerde sert bir budama yapmazsak ne olacaktır. Ağaçlar küçük kalacaktır. Böylece meyve alanı olarak daha az bir alandan meyve almış olacağız.

Bazı arkadaşlar daha az bir budama yapılabildiğinden bahsetmişler.

Hafif budama tekniği yan dal verimi yüksek ceviz çeşitlerinde uygulanabiliyor. Ama gene de bir budama yapılıyor.

Budama yapalım mı yapmayalım mı konusuna geri dönersek bu konuda California Üniversitesinin yaptığı bir çalışmadan bahsetmek istiyorum.

1975 yılında uç dal verimi yüksek 15 yaşındaki Hartley ceviz bahçesinde bu konuda bir araştırma yapılmış. Ceviz bahçesi 9x9 m aralıklarla kare şeklinde dikilmiş. Bahçeden dekara 500 kg civarında verim alınıyormuş ve meyveler daha çok ağacın üst kısımlarında oluşuyormuş.

Yapılan çalışmada amaç alt dallara ışık girişini temin ederek yeni meyve tomurcukları oluşturmak ve verimi arttırmakmış. Bu amaçla her ağaçta 2-5 ila 5 cm kalınlığındaki dallarda 10-20 tane seyreltme kesimi yapılmış.

Sonuçlarda budama yapılan kısımda belirgin bir verim düşüşü gözlenmiş ancak ceviz büyüklüğü artmış.

Bu araştırmadan çıkan sonuç şu. Uç dal verimi yüksek ceviz çeşitlerinde eğer ağacın alt kısımlarında meyve gözü oluşturma ışık girişine bağlı olarak kaybolduğunda üst kısımlarda tekrar budama yapılarak alt kısımlar tekrar verimli hale getirilemiyor.

Budama ile ceviz büyüklüğü artıyor. Budamanın bir avantajı daha var. Bu şekilde sert bir budama yerine, ağacın üst kısımlarında bir kaç büyük dal çıkarıldığında ağacı makul yükseklikte tutabiliyoruz. Ayrıca yıldan yıla her sene ışık girişine bağlı olarak ağacın alt kısımlarında meyve gözü kaybını ve verimdeki azalmayı önlüyor.

Bir de yan dal verimi yüksek ceviz ağaçlarında yapılan bir çalışma var ki onu biraz uzun olduğu için yazmadım.

Uzman konusuna gelince cevizi bildiğimi söyleyemem.

Sadece biraz meraklıyım diyebilirim

Erdem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön