View Single Post
Eski 22-03-2013, 14:17   #1237
Tamtutulma
Ağaç Dostu

Tamtutulma's Avatar

Giriş Tarihi: 13-06-2008
Fotoğrafla budama ne kadar anlatılabilir bilmiyorum. Yanlış anlaşılma olasılığı çok yüksek olduğu için bu güne kadar bu şekilde anlatmak istememiştim ama...

Öncelikle badem fidanları-ağaçları iki şekilde budanılabilir:

1) Doruk Dallı (Modifiye lider ) Budama:

Ters çevrilmiş bir şemsiyeyi düşünün. Ortada şemsiyenin tutacak yeri doruk (lider) dal olur. Şemsiye brandasını tutan metal iskeletin ise 4 kolu olmalıdır. bu kolların biri doğu, biri batı, biri güney ve birisi de kuzey yönünde doruğa yatay olarak gelişmelidir.

örnek.jpg Adlı fotoğrafta kırmızı ile işaretlenen dallar kesilmelidir. sarı ile işaretlenen yönlerde de yeni dallar geliştirilmelidir.

2) goble Budama:

Ağacınızı bir vazo şeklinde budamaktır. Goble için kenarlarda 3-4 dal bırakılır. Ortada doruk dalı (lider dal) olmaz. Ağacın ortası boş kalır, dallar ayrı yönlere doğru büyür.

örnek2.jpg Adlı fotoğrafa bakınız.

Fidanlarınızdan uygun olanları doruk dallı; uygun olmayanları goble budama yapabilirsiniz.

Fidan başında, elde makas uygulamalı budama yapmak isterdim ama, o imkanımız yok. Yazarak ancak bu kadar anlatılabiliyor.

İl-ilçe Tarım Müdürlüklerine başvurmanız halinde arazinize gelip 5-10 ağacınızı budayarak size budamayı öğretiyorlar. Üstelik ücretsiz.

soğuk almasına karşı en etkili önlem geççi badem dikmektir. Ferragnes cinsi bademin Nonpareil ve Texas ile aynı dönemde çiçek açmasına şaşırdım doğrusu. Normalde Ferragnes'in en Texas ve Nonpareil'den az 2 hafta daha geç çiçek açması gerekiyordu.

Ağaç gövdelerini kireçle badana yapma; geç uyanmasını sağlayıcı kimyasallar (kimyasalları asla önermem) gibi yardımcı uygulamalar birer hafta daha geç uyanmasını sağlarlar.

Eklenen Resimler

Düzenleyen Tamtutulma : 22-03-2013 saat 14:27 Neden: Yazım yanlışlarının düzeltilmesi.
Tamtutulma Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön