View Single Post
Eski 21-03-2013, 22:18   #38
Serpent
Ağaç Dostu

Serpent's Avatar

Giriş Tarihi: 29-10-2007
Suların satılması bir yana, HES lerin ülke tarımına nasıl katkı verdiklerini anlatayım. Okuyup öğrenmek isteyenlere.

Bazı barajlı projeler çok amaçlıdır. Örneğin hem elektrik üretirler hem de içme, kullanma ve sulama suyu sağlarlar.

Böyle bir projeden bahsedeceğim. Önemli nehirlerimizden birinde yapılacak bir baraj sayesinde hem elektrik üretilebilecek hem de 700 000 dönüm (yazıyla da yazayım da bir yanlışlık yaptığım sanılmasın: Yediyüz bin dekar yani dönüm) arazinin sulanması için sulama suyu sağlayacaktır. Eğer bu baraj yapılmazsa bu sulama suyunun sağlanması ancak pompajla olabilir, yani elektrik harcayarak. Üstelik yazın alınacak su nehrin doğal debisinden daha fazla olabiliyor. Sadece yaz aylarında alınacak su o nehrin bir yıllık suyunun 9 da biri kadar. Baraj sayesinde bahar aylarında biriktirilen su hem sulama ihtiyaçlarını karşılıyor, hem de nehrin bu sulamalar yüzünden kurumasını önlüyor.

Yatırımcı baraj gölünden alınacak su nedeniyle önemli enerji kayıplarıyla karşı karşıya. Buna rağmen projeyi inşa etti. Bu su hiçbir bedel alınmadan DSİ ye verilecek. DSİ de dağıtımını yapacak. DSİ para alır veya almaz yatırımcıyla hiçbir bağlantısı yok. Muhtemelen kendi yaptığı dağıtım şebekesinin bakımı için para alacaktır. Eğer barajı DSİ inşa etseydi barajdan sulamaya düşen payın parasını da çiftçiden alması gerekecekti. Şimdi alamayacak. Çünkü birileri bedavaya yapmış durumda.

Bu sulama için bir su alma yapısı yapılması gerekiyordu. Devlet programda olmadığı ve parası olmadığı için yapamadı. Yatırımcı hiçbir yükümlülüğü olmadığı halde bu yapıyı da yaptı. Bu yapının barajla ve enerji üretimi tesisleriyle hiçbir bağlantısı olmadığını da belirteyim.

Şimdi, yatırımcının yaklaşımı şöyle: “Bunlar (çiftçiler) da bizim insanlarımız. Refah onların da hakkı. Bizim cebimizden biraz fazla para (birkaç milyon TL) çıkacak ama ülkeye bir yararımız dokunmuş olur”.

Şimdi bu yazdıklarım kelimesi kelimesine doğru. Bir Allahın’ın kulu çıkıp bunların doğru olamdığını suyu çiftçiye sattığını filan söyleme cesareti gösterebilecek mi bilmiyorum.

Ben böyle güzel güzel açıklayıcı mesajlar yazarken benim gibi HES lerin gerekliliğini savunanlara bu forumda “HES Manyakları” deniyor. Sonra da benim yazdıklarım sanıyorum irrite edici bulunuyor.

Saygılarımla..

Serpent Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön