View Single Post
Eski 21-03-2013, 21:31   #3296
Erdem
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 10-02-2011
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi tiryaki Mesajı Göster
Kişisel olarak doğal tarım (natural farming) ve permakültür'ün uygulama yöntemlerinin yeterince somut olmadığını düşünüyorum. İlkeler cazip ama uygulamaya geçmek için yeterli veri yok gibi geliyor bana.
Bu noktada sizinle aynı fikirde değilim.

Ben "permaculture" için yerleşik tarım karşılığını daha uygun buluyorum.

Nedenine gelince buradaki kullanım sanki "horticulture" kelimesindeki gibi farklı bir anlam kazanmış.

Çkış noktasına baktığımız zaman yerleşik tarımın kurucusu olarak kabul edilen Bill Mollison bir araştırmacı. Hayatının büyük bölümünü yağmur ormanlarında araştırma yaparak, bitkilerin birbiriyle doğal ilişkilerini inceleyerek geçirmiş.

Sanki permakültür denilince burada işte eğitimli, belirli bir kültür düzeyine sahip insanların yaptığı kültürel bir etkinlik, sosyal faaliyet gibi bir şey ortaya çıkıyor. Bir parça belki böyle bir anlam içerebilir.

Halbuki yerleşik tarım tarımın kendisidir. Burada biyolojik çeşitliliği korumak, dünyada var olan harika dengeyi taklit ederek sürekli kendini yenileyebilen ekolojik sistemler oluşturabilen bir tarım sisteminden bahsediyoruz. Kaynağını belki Nil nehrinde tarım yapan eski medeniyetlerden gelen, nesilden nesile aktarılan bilgi birikiminden alır.

Peyzaj mimarlığının planlama, tasarım gibi ilkelerini sıklıkla kullanır.

Ve uygulanabilirdir.

Bill Mollison'un dört yapraklı malçlama yöntemini ben meyve bahçesinde uyguladım. Malç nedir diye merak eden arkadaşlar olabilir.

Malç ormanlarda doğal olarak bulunan, içerisinde mikroskopla görülebilen canlıları, mantarları, böcekleri ihtiva eden, yaprakların, dalların çürümesiyle oluşan bitki besin maddelerince zengin, nem tutma kapasitesi yüksek içerisinde karbon içeren maddelerdir.

Dört yapraklı malçlama da orman toprağında doğal olarak bulunan katman yapısının bir benzerinin oluşturulmasıdır.

Sonuç da başarılı oldu. 1 - 2 sene hiç ot çıkmadı. Hem de ağaçlar çok az sulanmasına rağmen gelişimleri güzel oldu.

Bir araştırma görevlisinin bu konuda yaptığı çalışma da benim gözlemlerimi doğrular nitelikte:

http://www.puyallup.wsu.edu/~Linda%2...ct%20sheet.pdf

Tabi yerleşik tarımın konuları çok geniş. Meyve ormanları, su hasadı, eş yükselti eğrilerinin kullanılması, su, rüzgâr, güneş gibi doğal enerji kaynaklarını verimli bir şekilde kullanılması. Bu konuda kitaplar hatta sadece bu konuda çalışan araştırma istasyonları var.

Hatta Ürdün'de neredeyse çöle dönmüş arazinin tekrar yeşillendirilmesi için bu tekniklerden faydalanılmış.

Ürdün'de Permakültür Uygulaması (Greening the Desert) on Vimeo

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi tiryaki Mesajı Göster
Bu kitabın bu alanda iyi bir kaynak olabileceğini tahmin ediyorum.
Amazon.com: Restoration Agriculture (9781601730350): Mark Shepard: Books
Kitabı okumadığım için bu konuda fikrim yok. Alıp okumak isterdim.

Ama ne yazık ki sadece çalıştığım konuyla ilgili yabancı kaynakları takip edebiliyorum. Fiyatı yüksek olanları da alamıyorum

Apples: Botany, Production and Uses: Amazon.co.uk: D.C. Ferree, I. Warrington: Books

Erdem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön