View Single Post
Eski 19-03-2013, 23:31   #17
limonağacı
Ağaçsever

limonağacı's Avatar

Giriş Tarihi: 05-01-2013
evde sucuk yapmak

Bu kış için ve ilk defa yaptım. Ama en başta zamanlama hatası oldu.Çünkü ideal zaman eylül ekim ayları gibi. Belli bir ısıda ve havadar bir yerde 10-15 gün kuruması gerekiyor. Ben aralık ayı sonları yapmıştım. haliyle kuruması için gereken 20 derece civarı ısı yoktu. Ilık ve havadar bir ortamda kurutmam gerekirken mecburen içerde kalorifer ısısında ve daha uzun sürede gereken kıvamda kurudu. Ama artık daha bilinçli yapacağım. yapım zamanı: eylül-ekim ayları(iklime bağlı ortalama 20 derece civarı ısı) Kıyma normal ve tek çekim olacak. Yağ oranı ideali %35-40 civarı(ben bunada müdahale edip%15 yaptım ama hata etmişim,çünkü biraz kuru ve sert oldu) Et arzuya bağlı ama ideal olan dana ve kuzu karışım. Kilogram başına 20 şer gram hesabıyla sarımsak,kırmızı biber,tuz,sucuk baharatı,Tüm malzeme çok iyi yoğurulacak. Enaz 24 saat buzdolabında bekleyecek,arzuya göre bir daha yoğurup bir 24 saat buzdolabında bekletmek ideal. Ama aceleniz varsa 24 saatte yeterlıdir. sucukluk hazırlanmış ve temizlenip kurutulmuş dana bağırsağı suda yıkanıp hazırlanacak. Ortalama 2 metre uzunlukta kesilip bu defa içi ve dışı sirkelı suyla güzece yıkanıp dezenfekte işleminden sonra fazla sularından arındırıp sucuk harcıyla doldurulacak. Kıyma makinasının aparatı takılarak doldurulan sucuklar(boşluk kalmamalı) kendiliğinden gerekli yuvarlak kangal formunu alıyor zaten . Sağlam bir çiviye ortasından ilmek yapılıp sarkıtılan iplerin üzerine iki ucu bir araya getirilip kesilen kangallar çok sıkı bağlanıp sıralanacak.Afiyetle yenecek.

Düzenleyen limonağacı : 20-03-2013 saat 00:17
limonağacı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön