Begonvilin mor renkli ve bol dikenli olan benim yabani olarak nitelendirdiğim
bir türü var,bu tip begonvil doğaya uyumlu her türlü şartlarda varlığını koruyor.
Don olaylarında bitkinin üst kısmı donuyor ancak malçlama ile kök korunabilinir ise seneye tekrar büyüyor.
Bu anlattığım cins Söke-Milas yolu üzerinde görülebilir.Bunlar ise kendi başına korunaksız ,ayrıca rüzgara ve soğuğa açık konumdadır.
Davutlar ve Kuşadası çevresindeki seralar ve çiçekçiler bu türü satmazlar.Begonvil istediğinizde 0 derecede köküyle birlikte donarak ölen melezlerini satarlar.Bunlar çok gösterişli turuncu,pembe.sarı,beyaz ve iki renklidir.
Begonvili ve yaşadığınız ortamın hava ve rüzgar şartlarını bilemezseniz bu cinsi
alır benim yaptığım gibi en güzel güneşli yere diker,çocuğunuza bakar gibi bakar
gübresini eksik etmez dallarına nazar boncuğu dahi koyarsınız.( ben öyle yaptım )
Ancak kış gelir sadece 1 gün -5 derece soğuk görür ve o gece köküyle birden
3 metre büyüttüğünüz begonviliniz hayata veda eder.
Benim bahçemdeki begonville ile olan ilk maceram.Şu anda doğal ortamdaki
yani yol üzerindeki begonvilden aldığım 3 adet çelik köklendirme hormonu kullanılmadan saksıda köklendi birde ısrarla bu cins begonvili isterseniz bulup fidesini getiriyorlar.Nazlılar çünkü her sene donucak ve sizde onlardan her sene bahçenize begonvil alacaksınız.Sanki tek yıllık çiçek!
Çiçekçileri ve seraları gezerken bu değişik renkli varyeteleri satın alıp büyük
bir hayranlık ve mutlulukla bahçelerine dikenlerin bir kış sonrası üzüntülerini
görebiliyorum.
|