Verdiğiniz bilgiler doğrultusunda tohum ve fidelerimi yetiştirebilme yolunda ilerliyorum. Öncelikle bütün bu değerli bilgilerinizi bizlerle paylaştığınız için teşekkür ederim.
Sulama ve sıcaklıkla ilgili birkaç şey sormak istiyorum.
1. Buradan okuduğum bilgilere göre tohumlar çimlenir çimlenmez 15 derecenin altında ışık alan bir yere saksıları taşımam gerekiyor. Ben çimlendirme işlemini kalorifere yakın bir yerde yapıyordum, daha sonra filizler çıkınca saksıları kaloriferi yanmayan güneş alan odaya taşıyordum. Bugün sıcaklık değerlerinden emin olmak için bir termometre aldım. Kaloriferi yanmayan odanın sıcaklığı 23 derece idi. İnanamadığım için (çünkü üşüyorum

) komşudan da termometre istedim, aynı. Sanırım bizim ev ancak çimlendirme işlemi için uygun. Hemen kaloriferleri kapattım. Daha öncede resimlerini koymuştum, çimlenen tohumların hemen boyları uzuyor. Acaba sıcaklıktan dolayı olabilir mi? Cam ile kapalı ve güneş alan balkonun şuan ki sıcaklığı 21 derece çimlenen tohumları balkona taşısam uygun olur mu? Veya sabah balkona çıkarıp, akşamları içeri mi alayım?
2. Bir de ben sulama işini tam anlayamadım. Çimlenen tohumların üzerindeki foloyu açtıktan sonra işten geldiğimde yüzeyin bir kısmı korumuş oluyor. Bazı saksıların toprağını karıştırdım, alt taraflarda kurumuş. Bu saksıları su dolu kaba oturttum. Topraklar tekrar nemlendi. Bundan sonra saksının altından su gelene kadar sulasam, bu benim için bir ölçü olabilir mi?
3. Bir de mavi ve kırmızı nemesia'lar ekmiştim. Bunlar için çmlenme sıcaklığı olarak paket üzerinde 13-17 derece arası yazıyor. Ancak bahsettiğim gibi balkon dahil evin hiçbir yerinde böyle bir sıcaklık yok. Balkonlardan birinin camlarını açıp direk dışarı koysam uygun olur mu?
Sabırla okuduğunuz ve ayrıca önerileriniz için şimdiden çok teşekkür ederim.