View Single Post
Eski 19-03-2013, 07:56   #11
aksazli
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 19-03-2013
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 92
selamlar

ceviz çeşidi ve tozlanma ile ilgili tereddüd oluştuğu için araştırayım derkerken bu konuyu buldum. bayağı uzun bir tartışma ve yardımlaşma olmuş.

bende bir şeyler yazayım dedim.

burdaki en önemli karışıklık dikim aralığı. ceviz konusunda kitap aldım okudum tv de yayınlanan eğitici proğramlarıda izledim. daha bir kaç gün önce denizlide proğram hazırlayan cevizin duayeni kabul edilen Selami beyi izledim. daha öncede prof. AKÇA yı izledim. ikiside 7x3.5 ve 8x4 tavsiye ediyor. ama iyi bir bakım ve budama yapmak şartıyla. ilk zaman bu verilen rakamlar aklıma yatmıyordu benimde kiraz yetiştiriciliği yapıyoruz bu aralıkta kiraz dikmiyoruz.

sonra yine tv de budama ve hasat proğramları izledim bursa inegölde çekilmiş. bu hasat ve budamayı izleyince benim tereddüdlerim dağılmaya başladı. bu proğramı yapan kişide aynı ölçüleri tavsiye ediyordu.

6 yaşındaki pedro ve candler bahçesinde ağaç başına 1300 ila 1700 arası meyve sayımı yaptılar. 10 gr meyve ağırlığı desek ortalama ağaç başı 15 kg dönümde 30 ağaç 450 kg toplam.

budamada kısa mesafede kalan dalları erken meyveye yatırarak büyümesini yavaşlatıyorlar uzun arada dalları kısa kesip mesafeyi kapatması için uzatıyorlar ve zamanı geldiğinde bu dallarıda meyveye verip büyümesini durduruyorlar.

yine bir proğramda prof. AKÇA ya sordular siz bahçe kursanız kaça kaç dikim yaparsınız. hiç tereddüd etmeden 7x3.5 dedi. çeşit olarak candler ve pedro ve tozlayıcısı. hocanın dediği ben bu işi biliyorum budamayı düzgün yaparsam erken meyveye yatırıp ağaçların büyümesini zamana yaymak ve 15 yaşında pedroları aradan kaldırarak 7x7 bahçe oluştururum dedi.

çiftçilere tavsiyesi 8x4 dikim 12 veya 13 yaşında (budanmasına bağlı ) pedroları aradan kaldırarak 8x8 olarak kalması.

bir arkadaşın yüklediği resimi gördüm ağaç çok büyümüş verimi ile ilgili rakam vermemiş bu konuda ama sanırım toprağı çok verimli bu şekil toprak yapılarında 8x8 normaldir. hafif kıraç sulamadan pek bir şey olmayan yerlerde 8x4 normaldir.

köyde 4 dönüm yer var içinde angelika erik var iki yaşında geçen yaz erik piyasası ve bakım işleri beni ürküttü. biraz erik vardı tepesinde ilaçlamada yapmadık kurtlandı ilaçlayanlardada vardı kurtlanma. kafa dönüyor cevize abimle yeğen demişti ceviz yapalım ben karşı çıktım cevize. sebeb budama olacak ve piyasada adına doğru olmayan bir sürü ceviz var. sertifikalı cevizde 25 tl baya riskli.

budamayı mecburen ben yapacağım abimler anlamazlar erik ve kirazları budamak için her sene köye gidiyorum. buda artı masraf benim için her zaman cepte para olmuyor.

geçen hafta sordum fidanları 10 tl tüplü ve açık köklü. sertifikalı her türlü riski fidancı karşılamayı kabul ediyor. haziranda kiraz zamanı köydeyim evde açık oturum yapıp karar veririz ne olacağına.

benim fikrim 8x4 candler ve pedro ana çeşit ve tozlayıcı. erken verime yatırıp büyümeyi yavaşlatmak ve ileride duruma göre pedroları kaldırmak. 8x8 olarak devam etmek.

hala bir tereddüdüm var tozlayıcı çeşidi konusunda frenkette ile candler çiçeklenme süresi ucundan çakışıyor. bu çiçeklenme ile ilgili başka çeşitler ve yerli çeşitlerle ilgili deneyimi olan paylaşabilirmi.

buraya katkısı geçen herkese teşekkür ederim.

aksazli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön