View Single Post
Eski 18-03-2013, 09:32   #3282
Erdem
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 10-02-2011
Şehir: Eskişehir
Mesajlar: 200
Arkadaşlar ben mühendis değilim

Şimdi kesimlere baktığımızda ikisinde de eşit uzunlukla odun çıkarttık. Yani çıkarttığımız dal uzunlukları eşit.

Uç kesimlerinde, tüm tepe tomurcuklarını çıkartmış olduk.

Tepe tomurcuğunu sonra detaylı anlatayım. Ama basitçe söylemek gerekirse her dalın ucunda bulunan tomurcuk.

Uç kesiminde (sağdaki resim) dallar daha arsız, güçlü şekilde gelişecek yani yeşil aksam gelişimi daha fazla olacaktır. Bir sonraki yıl üzerinde meyve gözü oluşumu düşük olacaktır.

Seyreltme kesimini ise tam tersine dal gelişimi istemediğimiz durumlarda kullanıyoruz. Seyreltme kesiminde bir sonraki yıl oluşan çiçek tomurcuğu miktarı uç kesimine göre daha fazla olacaktır.

İşte bu yüzden yan dal verimi yüksek ceviz çeşitlerinde işte bu nedenle Payne, Kaman-1 her sene uç kesimi yapıyoruz. Eğer yapmazsak ağaç erken yaşta verime yatacak. Erken yaşta verime yatacağı için ağaç gelişimi zayıf olacak, ağaçlar küçük kalacak, az bir alandan meyve almış alacağız.

Yan dal verimi daha az olan Serr, Tulare gibi ceviz çeşitlerinde sadece ana dallarda ilk yıllarda uç kesimi yapabilirim.

Uç dal verimli, yan dallarda meyve vermeyen Hartley gibi ceviz çeşitlerinde hiç uç kesimi yapmıyorum. Sadece seyreltme kesimleriyle üstüste gelen dalları çıkarıyorum ve dal gelişimini istediğim tarafa yönlendiriyorum.

Demek ki iki tür temel budama kesimi var. Ve ağacın bu kesimlere tepkisi farklı oluyor.

Budama yapılan zamanın da ağaç üzerinde etkisi farklı olacaktır. Örneğin durgun dönemde yapılan budamalarda ağaç daha güçlü bir büyüme tepkisi verirken, Ağustos ve Eylül aylarında yaptığımız budamalarda aynı yıl içinde çok zayıf bir dal gelişimi görürüz.

Erdem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön