O sozunu ettiginiz kurum kurulali iki sene oldu, kurulmasi cok iyi birsey ama alacagi cok mesafe var. Onun dengi olan burdaki kurulus 1940'larda kuruldu. 1970'lerde kurulmus kar amaci gutmeyen Seed Savers Exchange kurumunun sayfasini da (
Seed Savers Exchange: Passing on our Garden Heritage) acip okuyabilirsiniz. 2006 yilinda Turkiye'de cikarilmis tohum tescil yasasini da bir acip okuyun, geleneksel tohumla ilgili bir bilinc var mi yok mu anlayin. Okuduktan sonra da Seferihisar tohum takas senligi gibi senlikler hangi amacla, hangi sikintidan, hangi endiseden dolayi baslatilmis onun ustune dusunebilirsiniz.
Turkiye'nin geleneksel tohumlari cok degerlidir, cesitlilik ve kalite acisindan dunyada esi yoktur ama koruma altinda degildir. Tohum, banka kasasina konularak korunmaz, uretimini tesvik etmeniz ve cesitleri tohumu dagitarak tanitmaniz gerekir. Karakopru hiyarini sadece Cankirililar biliyorsa ve Izmir'dekiler yetistirip tadina bakmamissa orda kesin olarak bir sorun vardir.
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi cliepy
Gecen sene 10 çeşit domates tohumu ektim bu yaz da 20 ceşit ekicem dedim.
Siz gecen sene 20 çeşit yetiştirmiş bu yaz da 10 yetiştirecek diye anladınız.
Tohumu nasıl sakladığımı defalarca sordunuz, defalarca üşenmeden anlattım.
Bu durumda anlamış mı oluyorsunuz?
Tohum ticareti yapmıyor musunuz?
Türkiye'de geleneksel tohuma saygı vardır, yeterli bilinç oluşmamış değildir sizin ima ettiğiniz gibi o nedenle zengin domates çeşitleri hala bu coğrafyada yaşamaktadır. Üstelik kurumu da vardır ve dünyada 3. dür.
Açtığınız başlık bu sayfa değildir, orada yönteminizle ilgili tüm bilgiler mevcut hala.
|