View Single Post
Eski 16-03-2013, 19:43   #55
birnefestoprak
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
Siz ekimden once fermentasyon yaptiginizda cikardiginiz tohumlara sigarali ellerinizle bir dokunun bakayim tohumun bagisiklik sistemi nasil yanit veriyor.

Meyvenin gecirdigi fermentasyon surecini taklit etmek zor degildir. Jel tabakasinin (tohumdan) ayrilmasina ek olarak, fermentasyon ayni zamanda tohumdan kaynaklanan bircok domates hastaligini da ortadan kaldirir.

Bu sizin cevirmemi istediginiz, kaynaktan alinmis birsey. Yani siz kaynak dogru yapmiyor mu diyorsunuz?

Doganin bunu kendiliginden yapmasi onemli degil, tohum toplamada amac dogayi kontrol etmek. Yoksa meyve curusun, tohumu topraga dussun, ayni yerde ayni cesit domates kendi kendine yetissin. Tarlasinda uretim yapan ciftci boyle mi yapiyor? Capraz tozlasma da dogal bir surec, tozlasmayi kontrol etmeyelim mi mesela?

Jel tabakasinin ayrilmasiyla ilgili konuda kaynak gosterecek misiniz? Okuyup bilgilenmek isterim.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi cliepy Mesajı Göster
1) Eger domatesleri hasat etmeden once sigara ictiyseniz, bitkiyi yetistirme doneminde Tutun Mozaik Virusu'ne kapi acmamak icin ellerinizi sabunlu suyla iyice yikamayi ihmal etmeyin.
2) Irili ufakli, gec ya da erken olgunlasan meyvelerin tohumlar
7) Kaynaklara gore fermentasyon suresince ortam sicakligi, tohumlarin cimlenme ozelliginin azalmasinin onune gecmek icin 21°C'nin altina dusmemeli ve 28°C'nin ustune cikmamali.
12) Kurutma suresince, tohumlarin icinde bulundugu tabagi kalorifer peteginin ustune veya baska herhangi bir isi kaynaginin yakinina koymazsaniz cok iyi olur. Sicaklik degisimleri ve/veya yuksek isi, tohumlarin bozulmasina neden olabilir.

Bunlar işlemi yaparken tarif ettikleriniz, cevaben diyorum ki:
Bu fermentasyonu hasattan hemen sonra yapınca bunlar oluyor ama ekimden önce yaparsanız (jel tabaka saklama süreci boyunca tohumu dış etkenlerden koruduğu ve beslemeye devam ettiği için) tohum bu şartlardan oldukça az etkileniyor, çünkü bağışıklık sistemi gelişmiş oluyor.

2) Irili ufakli, gec ya da erken olgunlasan meyvelerin tohumlari hep beraber toplanip birbirine karistiginda bitki cesidi daha saglikli temsil ediliyor diye dusunuyoruz.
demişsiniz: Biz tohum alırken en kaliteli meyveyi seçiyoruz. Buna da tohumluk diyoruz.

Meyvenin gecirdigi fermentasyon surecini taklit etmek zor degildir. Jel tabakasinin (tohumdan) ayrilmasina ek olarak, fermentasyon ayni zamanda tohumdan kaynaklanan bircok domates hastaligini da ortadan kaldirir.
Biz fermentasyon yapmayın demiyoruz sadece hasattan sonra yapmayın, ekimden önce yapın diyoruz. Biz ekimden önce yapınca yine bu hastalık geçme riskini ortadan kaldırıyoruz.

Ayrıca doğayı taklit etmenize gerek yok ilk çevinizde zaten doğanın bunu doğal bir süreç olarak yaptığını kendiniz de biliyor ve ifade ediyorsunuz.

birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön