View Single Post
Eski 16-03-2013, 19:32   #54
cliepy
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-01-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 257
1) Eger domatesleri hasat etmeden once sigara ictiyseniz, bitkiyi yetistirme doneminde Tutun Mozaik Virusu'ne kapi acmamak icin ellerinizi sabunlu suyla iyice yikamayi ihmal etmeyin.
2) Irili ufakli, gec ya da erken olgunlasan meyvelerin tohumlar
7) Kaynaklara gore fermentasyon suresince ortam sicakligi, tohumlarin cimlenme ozelliginin azalmasinin onune gecmek icin 21°C'nin altina dusmemeli ve 28°C'nin ustune cikmamali.
12) Kurutma suresince, tohumlarin icinde bulundugu tabagi kalorifer peteginin ustune veya baska herhangi bir isi kaynaginin yakinina koymazsaniz cok iyi olur. Sicaklik degisimleri ve/veya yuksek isi, tohumlarin bozulmasina neden olabilir.

Bunlar işlemi yaparken tarif ettikleriniz, cevaben diyorum ki:
Bu fermentasyonu hasattan hemen sonra yapınca bunlar oluyor ama ekimden önce yaparsanız (jel tabaka saklama süreci boyunca tohumu dış etkenlerden koruduğu ve beslemeye devam ettiği için) tohum bu şartlardan oldukça az etkileniyor, çünkü bağışıklık sistemi gelişmiş oluyor.

2) Irili ufakli, gec ya da erken olgunlasan meyvelerin tohumlari hep beraber toplanip birbirine karistiginda bitki cesidi daha saglikli temsil ediliyor diye dusunuyoruz.
demişsiniz: Biz tohum alırken en kaliteli meyveyi seçiyoruz. Buna da tohumluk diyoruz.

Meyvenin gecirdigi fermentasyon surecini taklit etmek zor degildir. Jel tabakasinin (tohumdan) ayrilmasina ek olarak, fermentasyon ayni zamanda tohumdan kaynaklanan bircok domates hastaligini da ortadan kaldirir.
Biz fermentasyon yapmayın demiyoruz sadece hasattan sonra yapmayın, ekimden önce yapın diyoruz. Biz ekimden önce yapınca yine bu hastalık geçme riskini ortadan kaldırıyoruz.

Ayrıca doğayı taklit etmenize gerek yok ilk çevinizde zaten doğanın bunu doğal bir süreç olarak yaptığını kendiniz de biliyor ve ifade ediyorsunuz.

cliepy Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön