Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi pria
Açıklamalarınız için teşekkür ederim sayın üzüm..
Merak ettiğim bir konu daha var..Karaburun'ların çiçek verimi, çiçek verme yüzdesi aşağı yukarı nedir sizin bahçenizde?
Benim literatürde ve üniversite araştırmalarından öğrendiğim kadarıyla %38'i pek geçmiyormuş çiçeklenme yüzdesi..
Ben şahsen %38'i değil, %10'u bile bulamıyorum Karaburun'larda..Aslında çok harika bir çiçeği ve kokusu var ama bu çiçek veriminin çok ayarsız ve kıt olması yüzünden soğudum onlardan..
Bunca kalabalıktan 8-10 çiçek alınca insan haliyle soğuyor..
Fotoğrafıma bakarsanız, Çanakkale'de bu yıl kış oldukça ılımlı geçmesine rağmen eksi 3-5'ler bile yaprakların sararmasına sebep oluyor..Hocam100 ise Acıpayam'ın soğuğunda, sert ayazında böyle sorunlar nasıl yaşamıyor, hayret ediyorum..
Hocam100, açık ve net olarak bu soğanları şu şekilde ekin, şu şekilde sökün, saklayın, şunları, şunları yaparsanız kesinlikle her soğandan benim gibi çiçek alırsınız diyebilse keşke..
Benim üzüldüğüm bu..Nergis başlığında bakıyorum, Hocam100'den başka Karaburun'ları coşan ve güzel fotolarla sevincini paylaşan başka üye göremiyorum maalesef..Ben 4 yıldan beri kafa yoruyorum bu konuda, ama hala iyi sonuç alamıyorum..Neredeyse kendimi kara cahil ve bilgisiz, beceriksiz addedeceğim bu Karaburun'lar yüzünden..
|
Sayın pria,
Mayıslar'da nergis deneme ekimi yapıldığını duymamıştım. Araştırayım, hangi türlerde başarılı olunmuş merak ettim; sonucunu öğrenip yazarım.
Karaburunlar iki senedir bahçede; bu iki sene için de %70 çiçeklenme var diyebilirim. %38 çok düşük bir rakkam; herhalde yetiştirme ortamları doğal yetişme ortamından oldukça farklı ki bu sonuç elde edilmiş. (Sizin iklimde uygun değil anlaşılan.)
Bu kış bir gece aşırı soğuk oldu. Hemen karaburun nergislerinin yaprak uçları sarardı. Henüz çiçek sapı oluşmadığı için çiçeklenmede bir sorun yaşamadım. Gözlemlediğim kadarıyla Karaburun nergisleri çok geç çiçek sapı oluşturmasına karşılık kısa sürede çiçekleniyor. Belki bu dönemde istediği iklimi bizim bölgelerde bulduğu için çiçeklenme oranı yüksek oluyor.
Karaburun nergisi doğal bir tür. Bu nedenle üretilmiş türlere göre biraz farklı davranmasını normal karşılamak gerekiyor.