Sayın pria,
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi pria
...
Bir nergis türü eğer kokulu bir tür değilse, siz onu hangi iklimde ekerseniz ekin koku vermez. ...
|
Evet, doğrudur;
bütün bitkiler için de geçerlidir.
Hocam100'ün
bu mesajına cevap olarak yazdığım
bu mesajım herhalde yanlış anlaşıldı.
Alıntı:
...
Kokulu tür nergislerin kokularının daha yoğun olması için onları güneşi en bol olan yerlere ekmek gerek. ...
|
Evet, doğrudur; fakat biraz geç açan kokulu nergis türleri için bazı iklim bölgerinde bu koşulun
yeterli olduğunu düşünmüyorum.
Alıntı:
...
Birde, çiçek sapının oluşup çiçeklenmenin başladığı günlerdeki hava sıcaklığının fazla oluşu da çiçeklerin daha güzel koku salgılamasına neden oluyor. ...
|
'hava sıcaklığının fazla oluşu' belirsiz bir kavram. Sizin sıcak hava dediğiniz yanılmıyorsam İstanbul, Çanakkale için geçerli olan bir sıcaklıktan bahsediyorsunuz. Bir örnek vererek açıklamaya çalışayım. Sizin için 10º o tarih için 'hava sıcaklığı fazla' olarak ifade edilirken bazı bölgelerimizde 15-20º için 'hava sıcaklığı fazla' ifadesi kullanılıyor.
Belli bir sıcaklığın üstünde açan nergislerin kokusunun yok olduğunu yaşadım. Bu nedenle bulunduğum iklim ve benzerlerinde erkenci kokulu nergislerinden koku yönünden daha başarılı sonuçlar elde edilebileceğini düşünüyorum. Lütfen bu cümlemi de yanlış anlamayın. Hafif kokulu bir nergis yoğun kokuluya dönüşür demiyorum. İsmine doğru koku özelliğini kaybetmez diyorum.
Alıntı:
...
Ayrıca, Eskişehir gibi oldukça soğuk bir iklimde Karaburun'lardan güzel sonuç aldığınızı yazmışsınız..Siz nasıl yapıyorsunuz?
Karaburun'larınız Hocam100'ün Karaburunları gibi mart ayında mı açıyor?
Ne zaman ekiyorsunuz, ne zaman çiçekleniyor bu erkenci tür?
Yazarsanız aydınlanırız..
|
Eskişehir'in önünde Sarıcakaya yazıyor.

Sarıcakaya'nın iklimi Eskişehir'den farklıdır.
Hocam100 soğuklandırmış galiba; bu nedenle açma tarihlerini karşılaştırmak yanlış olur.
Her sene ilk açan nergisim karaburundur. Bu sene 7 şubat'da açtılar. 26 şubat'da fortissimo, 10 Mart'da erlicheer açtı. (fortissimo erkenci bir tür olmakla beraber ilk senesi olduğu için seneye biraz erken-biraz geç açabilir.)
Karaburun nergislerim ilk seneyi saksıda geçirdiler; iki senedir bahçedeler. Yazın su yüzü görmezler; sonbahar yağmurlarıyla yeşerirler.
Umarım açıklayıcı olabilmişimdir.