ceviz gümüşhane de
ben 2 yıldır bu konu üzerinde araştırma yapıyorum. araştırmalarımın sonucunda şunu anladımki kulaktan dolma ve araştırmadan yapılan işlerin sonu hep hüsran. gümüşhane bölgesinde 17 dönümlük bir alanı ceviz bahçesi yaptım diger arkadaşlar gibi etrafının tel örgü ile çevrilmesi çukurların açılması sulama vs bunlar hem maliyetli hemde gümüşhanenin bir köyünde olmanın vermiş olduğu dezavantajdan dolayı baya yordu beni. ama değidiğine inanıyorum. ve fidanları almak için de baya bir araştırma yaptım. diger arkadaşlyarında yorumlarında yazdığı gibi size kaman diye verilen cevizin aslında kaman ceviziyle hiç alakası olmadığını gödrüm. ilk denemede 30 ceviz fidanı tüplü götürüp diktim fakat o yılın sonunda hepsinin tepelerden yandığını gördüm. ve fidan araştırmalarımın sonucunda bölgeye uyğun cevizin chadler olduğunu tespitini yaptım. geçen yıl yani 2012 nin 9 ayında 210 adet chadler ve onun dölleyicisi olan cinsten diktim. şimdi onlar tabiri cayizse yoğun bakımda martın sonlarına doğru yoğun bakımdan çıkacaklar kısmetse o zaman sizlere resimlerinide yollarım. yabancı ceviz cinslerini en uygun bandırma bölgesinden bulabileceğinizi söylemek isterim. ve bu konuda sizlere yoğun bir eğitim desteği de veriliyor. internetten de birçok bilgi alarak bir bahçe oluşturduk. bir agaçta bin ağaçta olsa bu dünyada bir eser bırakmak gibi olduğunu düşünüyorum... ki bizlerden sonraki nesillerde bu ağaçlardan faydalanacaklardır.
|