Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi cliepy
Sn MeyveliTepe biz de bu jel tabakayı çıkarıyoruz ancak bunu ekimden önce yapıyoruz. Domates gibi birçok tohumun suda bekletilmesi tavsiye edilir bu o jeli kaldırmak veya yumuşatmak için yapılır böylelikle asıl tohum (jelsiz kalan kısım) nem, toprak ve hava ile daha iyi bir buluşma süresine girsin. Ama siz bunu daha önce kaldırdığınızda bu tohum bu ortamlarda savunmasız ve korumasız kalır böylelikle saklandığı ortamdaki nemden, havadan vs etkilenir ve zarar görebilir.
|
SN.Cliepy, istediğiniz gibi yaparsınız, kim ne karışır.
Jel tabakayı çıkararak tohum sakladığımızda karşılaşabileceğimiz söylediğiniz sakıncalar tohumu saklama yöntemi ile ilgilidir.
Temizlenmiş tohumları (ben ayrıca sirkeli su uygulaması da yapıyorum) gölgede iyice kuruttuktan sonra havasız, nemsiz, karanlık bir ortamda, çok az yer kaplayacak şekilde çimlenme özelliğini kaybetmeden senelerce saklayabiliyorum. Hijyen sorunu filan da olmuyor. Bu şekilde tohumla taşınan bir çok hastalık riskinden de kurtuluyorum.
Kendi adıma yazayım. Elimdeki 100'e yakın çeşit domatesi seneden seneye döndürerek ekiyorum, zira herhangi bir yılda şartlarımı zorlayarak en fazla 20 civarında çeşit ekiyorum. Bu çeşitlerin bir çoğu satılan çeşitler değil. Başka yerden de edinmek istemem. Bunların tohumlarını düzgün bir şekilde elde edip bir kaç sene boyunca saklama mecburiyetim var. Öyle buz dolabında o kadar çeşidi tutabilmem imkansız. Herhangi bir ilave faydasının da olmayacağından eminim.
Hasat sonrası tohumların fermente edilerek çıkarılması ve öyle saklanması iddia edildiği gibi doğanın davranışına da ters değil, aksine doğanın kendi dinamiğini taklitten ibaret. Dalındaki domatese dokunmazsanız hemen fermente olmaya başlar ve kıştan önce çok kısa sürede fermente olup jel tabaka parçalanır. O tabaka seneye bahara kadar durmaz zaten.