View Single Post
Eski 15-03-2013, 22:34   #21
MeyveliTepe
agaclar.net

MeyveliTepe's Avatar

Giriş Tarihi: 22-03-2007
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi cliepy
O zamanlarda meyve toprağa düşüp zamanla çürüyüp fermente oldu AMA toprağın yapısı itibari ile bu kadar kısa zamanda ileri derece küflenme-mayalanma olmadı oysa su ortamında oluyor. İşte tohumun üzerindeki o zar-jel tohumu gereken çimlenme ortamı oluşuncaya kadar koruyup şartlar tamamlandığında görevi bitiyor. O an gelinceye dek de korunmalı.
Sn.cliepy,
Öncelikle konuyu sadece domates özelinde yazıştığımızı vurgulamak isterim.

Domatesi hasat etmeyip dalında bırakırsanız, ya dalında ya da yere düşerek fermente olmaya başlar. Bu aylar sürmez, çeşite de bağlı olarak 1 hafta ila 3 hafta arasında gerçekleşir. Fermente olduğunda da tohumun etrafındaki jel tabaka parçalanır.

Bu jel tabakanın çekirdek meyveyi terk ettikten sonra herhangi bir koruyuculuğu yoktur, çimlenme engelleyicidir, çekirdeklerin domatesin içinde çimlenmesini engeller. Yukarıdaki bazı mesajlarda verilen referanslarda da belirtildiği üzere domateste tohum ile taşınan bazı patojenler de bu tabakada bulunur.

Elde ettiğiniz hiç bir domates tohumunda bu jel tabakaya rastlamazsınız, çünkü çıkarılmıştır. Bunu şirketin hijyeni vb. garip şeylerle de açıklamak mümkün değildir.

Alıntı:
Bu yöntem tohum ekiminden önce yapılmalı hasat yapılıp da tohumlar saklanma evresine alınırken değil o ana dek tohum üzerindeki tabakadan arındırılmamalı cunku arınırsa tohumun omru % 50 civarı azalır. 4 sene omru varsa 2 senelik kalır.Bu benim bildiğim.
"Benim bildiğim" diyorsunuz, olabilir, öyle biliyor olabilirsiniz. Bu bir bilgi ise, geleneksel bile olsa bilgi olarak da elde edilebiliyor olmalıdır, öyle değil mi? Yani kitaplarda, bilimsel yayınlarda vb. de bulunmalıdır. Ancak tam tersi şeyler var ama bahsettiğiniz şekline ben rastlamadım. Bu yüzden soruluyor bilginin kaynakları. Yoksa kişisel inanç olmaktan öteye geçmez. Ha, bir alternatif daha var. Tutarlı, ispatlı bir araştırma yaparsınız, makalesini yayınlarsınız, siz yaratmış olusunuz bu bilgiyi, o da makbuldür.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön