Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ciroz
Konuyu ben de ilgi ile takip ediyorum.
Şahsi fikrim;
Bilimsel metodların/yaklaşımların, deneylerin, doğayı öğrenerek doğaya rağmen değil, doğa ile birlikte doğal yollarla geliştirilmesi yönünde.
Temelde insan eli ile laboratuvar ortamında, doğal olana müdahele ederek ( örneğin genetik yapılarını değiştirerek) değiştirilmesine, oynanmasına da net olarak karşıyım.
Sn. birnefestoprak kendisinin uyguladığı yöntemi ( ki kendi bulduğu, geliştirdiği bir yöntem değil yıllardır uygulanan bir yöntem), doğal yollarla, tamamen doğaya bırakarak herhangi bir katkı elementi, fermente hızlandırıcı v.s. kullanmadan nasıl yaptığını gayet net ve güzel bir sunumla anlatmış.
Şahsen ben de bu yöntemi geçen sene araştırırken fark edip salatalık tohumlarında kullanmıştım.
Okumaya ve araştırmaya meraklı olduğumdan, Sn MeyveliTepe' nin bu konuda referans verdiği bilimsel makalelere de göz attım.
Açıkcası, hem bu konudan hem de Sn MeyveliTepe' nin referans gösterdiği son araştırma tezi dahil diğer makalelerden bir çok şey öğrendim.
Bu anlamda, farklı kişilerin de konuya dahil olması çok faydalı oluyor diye düşünüyorum.
Sn. miralay' ın yöntemini de bu konu sayesinde ilk defa duyuyorum.
İlk mesajını gördüğümde, keşke kendisi de başka bir başlık açarak, yöntemini sn. birnefestoprak' in gösterdiği özenli ve titiz bir yaklaşımla sunum halinde bizimle paylaşsa diye düşünmüştüm.
Böylece benim gibi konuya ilgi duyan insanlar, metinler arasında kaybolmaz. Araştırırken farklı yöntemlerin sunumlarına ulaşıp, konuya farklı yaklaşımları da görme şansını elde edebilirlerdi.
Maalesef Sn. miralay böyle bir yöntemi seçmedi. Sanırım oyunu da bu yönde kulanmayacak.
|
Sn. ciroz şahsen ben benim tavsiye ettiğim usülü birnefestoprakın özenle paylaştığı var olan yöntemin yorumundan farklı görmedim ve sürekli istedikleri domates tohumu için sakladığım meyvede yok elimde sn. ciroz sizin için örnek olması açısından Tomatillo salsa denen bitki ki domates gil çok benzer ama birilerinin niyetlerine güvenemediğimden cesaret edemedim paylaşmaya birkaç kare paylaşıyım
Bu meyveler temmuz ağustos gibi hasat edildi ve tarafımdan bugüne kadar bu şekilde muhafaza edildi bir kaç tanesini çıkarttım şimdi bu resimden sonraki akibetleri aynen birnefestoprakın başta açıkladığı şekli ile fermente edilerek tohum posadan ve üzerindeki koruyucu zırhtan ayrılacak dinlendirilip çimlenmeye alınacak.
Resimleri kendim cep telefonu marifeti ile çektim meyvedeki kesi düzgün değil zira an elime yakın olan budama makası ile kestim ezik görüntüsü bu sebeptendir.