Cok yaygin olarak kullanilan fermentasyon yontemi, tohumu o tabakadan ayirmak icin uygulaniyor. Fermentasyon islemi tamamlandiktan sonra tohum yikanarak bu islem tamamlaniyor ve tohumlar kurumaya birakiliyor. Yani bir bakima, cimlenmeyi onleyen tabaka tohumdan uzaklastirilarak saklanacak olan tohumlarin cimlenme yuzdesinin yukselmesi tesvik ediliyor.
Bir yandan da, bu haliyle uygulanan yontemin bu konu basliginin 3. mesajinda resmi gosterilen domates yaralarina neden olan patojenlere karsi etkili oldugu biliniyor (yukarda Sn. Meyvelitepe'nin referans gosterdigi tez de cok guzel).
Bir de siz, yikayarak jel tabakasinin ayrilmasi dogru degil diyorsunuz ama fermentasyon sirasinda zaten bu tabaka tohumdan ayriliyor. Yikama islemi aslinda daha cok geride kalan domates parcalarini temizlemek icin uygulaniyor. Sizin uyguladiginiz yontemle bu konu basligindaki ilk uc mesajda tarifi yapilan yontem birbirinden cok farkli.
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi miralay
Sn. revnak çok rica ederim konuya ilk mesajım ile fermantasyonu tavsiye ve teşvik eder metin ile giriş yapıyorum yönlendirmelere kapılmayın lütfen bana bu sistemi birilerinin demagoji yaparak önermediğimi söyleyer mesajları ile değil başlı başına fermantasyon yöntemini eleştirdiğim kendi yazdığım mesajımı alıntı yapar mısınız lütfen.
Jel tabaka yani tohumun biyolojik zırhını savunmasız kalacağını düşündüğüm stoklama değil katlama esnasında çıkartılması noktasına itiraz ediyorum ben.
|