View Single Post
Eski 14-03-2013, 20:15   #3
verdoque
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 20-06-2008
Sorular, sorular...

Merhabalar,

Konuyla ilgili çok az yorum yapılmış. Sayın Çamtepe'nin dokümanı da güzel bir kaynak ancak İngilizce olması hızlı incelemeye imkan vermiyor, geniş zamanda okumak gerek.

Kayseri'de bir kiraz bahçesi yapıyoruz. Fidanlarımızı geçen hafta diktik, 125 adet klasik ağaç fidanı. Doğal üretim yapmak istediğimiz için her türlü seçeneği araştırıyorum. Etraftan ısrarla kimyasal gübre vermenin şart olduğu söyleniyor ama ben bunun tersini kanıtlamak ve başarmak istiyorum. Yeşil gübre konusu da bu anlamda dikkatimi çekti.

Bu bahardan başlamak üzere bir yeşil gübreleme programıyla killi olan bahçe toprağımızı hem besin elementleri hem de organik madde bakımından zenginleştirip bu süreçte büyüyecek olan fidanlara uygun bir yetiştirme ortamı sağlamak istiyorum.

Bahçe yıllardır boş duruyor, çok eskiden buğday ekilirmiş. Bahçenin alt kısmında kaynak suyu mevcut. Drenaj yapıp yer altına bir havuz yaptık, su burada birikiyor. Yalnız yaz boyu su kalıyor mu henüz bilmiyoruz.

Açıköğretim tarım önlisans programına kayıtlıyım ve bu dönem derslerinden Tarla Bitkileri dersinin videolarını izledim. İnternetten bulabildiğim Türkçe kaynakları okudum. İlkbaharda baklagil sonbaharda da buğdaygil ekim nöbeti yapacak şekilde bir yeşil gübre programı planlıyorum. Baklagillerden yonca ve fiğ arasında kaldım. Henüz yok ama ileride kovanlarımız olacağı için arıotu da seçenekler arasında. Kış içinse çavdar soğuk iklim için uygun görünüyor.

Yoncayı yeşil gübre amaçlı ekmek mantıklı mıdır? Gördüğüm kadarıyla 22kg/da ile en yüksek azot bağlama kapasitesine sahip bitki ancak çok yıllık olması düşündürüyor. Fiğ 9kg/da ile ortalarda kalıyor ama tek yıllık olduğu için tercih edilebilir.

Topraktaki C/N dengesini tutturacak, en az çaba ile bakımı gerçekleştirilecek bir yeşil gübre ekim nöbeti önerebilecek olan var mıdır? Sadece yeşil gübre ve hayvan gübresi ile bu boyutta bir bahçede toprağın tüm ihtiyacını karşılamamız mümkün müdür? Yeşil gübreyi zamanı geldiğinde biçip toprak üstünde bırakmak mı, sürüp toprağa karıştırmak mı daha iyi olur? Toprak işlemenin zararlı olduğunu biliyorum ama alttan işleme yöntemini uygulayabiliriz belki. Fosfor için ne yapılabilir?

Kafamda sorular uçuşuyor ve bahar dönemini kaçırmadan bir an önce uygulama yapmak istiyorum. Yardımlarınızı rica ediyorum

verdoque Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön