View Single Post
Eski 14-03-2013, 19:10   #3275
Erdem
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 10-02-2011
Sormak istediğim şuydu.

Soldaki ağaçta 3 dalı seyreltme kesimiyle çıkarmışız. Sağdaki dalda da 6 tane dalda uç kesimi yapmışız. Ama dikkat ederseniz çıkardığımız odun miktarı, dal uzunlukları eşit. Bu kesimler sonucu ağacın tepkisi ne olacaktır?

Bürokrasi konusuna katılmıyorum. Sonuçta 4-5 tane evrak hazırlıyorsunuz ki o evrakları da zaten fidanları satın aldığınız yer vermesi lazım. Eğer vermiyor, veremiyorsa oradan fidan almanızı tavsiye etmem.

Destekleme ödemeleri hakkında bilgi istenilen adresin yanlış olduğunu düşünüyorum. Bakın destekleme ödemeleri ile ilgili bu numaradan bilgi alabilirsiniz:

0 312 287 33 60

Bakın bu gün ben de aradım ama aradığım saatte kimseye ulaşamadım.

Daha sonra görevli teknik personel yerinde fidanları kontrol ediyor ve destekleme almaya hak kazanıyorsunuz.

Bakın biz ne yapıyoruz söyleyeyim. İlk önce bahçe kurulacak yeri görerek meyvecilik yapmaya uygun mu ona bakıyoruz. Sonra üreticimden toprak analizi raporu istiyorum. Toprak analizi sonuçlarına göre çeşit ve anaç seçimini yapıyorum. Hatta gübreleme programında kullanmak üzere bu sonuçları saklıyoruz. Sonra dikim zamanı fidanların, tozlayıcıların nasıl dikileceği konusunda ve dikim budaması hakkında bilgiler veriyoruz. Bazı durumlarda üretici toprak analizini es geçmek istiyor ama o artık kendi bileceği bir konu.

Daha bilinçli olarak meyvecilik yapan üreticilerimizle konuştuğumuzda, bahsettiğimiz işlemler için bile 400-500 lira ücret aldıklarını söylüyorlar ki biz hiç bir ücret almıyoruz.

Peki bunları yapmazsak ne olur?

Bakın daha bugün bir üreticimiz geldi. Fidan satan firma ile görüştük. Fidanları kullanılan anaç ve çeşide göre araştırma kuruluşunun belirlediği mesafelerden daha sık dikiyorlarmış. Ben de dedim ki ; Tamam kardeşim dikiyorsun ama neye göre dikiyorsun? Bak burada araştırma kuruluşunun tavsiye ettiği dikim mesafeleri var. Örneğin araştırma kuruluşu diyor ki ; Türkiye şartlarında kurulacak bahçeler için en uygun dikim sıklığı ve terbiye sistemi şudur.

Böyle kafadan atmakla, diktim oldu demekle olmuyor.

Sonra gelip bir yılık fidan değil iki yıllık fidan satıyorlar. İleriki yıllarda ağacın tacını oluşturmak da sıkıntı oluyor.

Anaç seçiminde örneğin MM106 ağır topraklarda kök çürüklüğü oluşturabilir. Ağır topraklarda tavsiye edilmeyen bir anaçtır. Ama ellerinde hangi anaçtan varsa onları satmak istiyorlar.

Daha da kötüsü örneğin kuvvetli gelişen bir çeşit, kuvvetli gelişen bir anaç üzerine aşılanıyor ki hele bir de üreticinin budama terbiye konusunda teknik bilgisi yoksa kocaman yemyeşil bir ağaç oluşuyor. Ama meyve yok.

Ekonomi, ekonomi diye bağıranlar, kullanılmayan orman arazilerini yabancı şirketlere kiralayalım diyenler. Sonuçta çok iyi teknik elemanlar değil, ağzı laf yapan pazarlamacılar üretiyor bu düşünce yapısı.

Bakın bu konuda benim çok beğendiğim bir söz var:

"Kurtuluş ve yükselişi, ancak varlığına dayanan ve mülkü milletin gizli kapalı hazinelerini verimli hale getirmesini bilen, şahsi menfaatini millet menfaati uğruna feda eden, ruhu idealist, dimağı realist şahsiyetlerde aramalıdır."

Erdem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön