View Single Post
Eski 12-03-2013, 11:55   #1384
ciroz
Ağaç Dostu

ciroz's Avatar

Giriş Tarihi: 27-03-2012
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi zebra Mesajı Göster
Merhaba arkadaslar,

Ilk defa tohumdan uretim asamasindayim. Domatesleriminde ilk gercek yaprakciklari cikmis bulunmakta. Insallah bu yaz afiyetle yiyebiliriz. Aklima su anda bir soru geldi sizinle paylasmak istiyorum.

Yazin buyuk ihtimalle 2 hafta bahceme (7 ada, yaklasik 10m²) bakamiyacam ve beni cok korkutuyor (tum emeklerimin heba olabilecegi icin). Internetten nasil gubreleme yapilir diye arastirirken, farkettim ki torf adindaki urunle, topragin nemli kalmasi saglaniyormus. Oran olarak torf-toprak-kum/1-1-1 verilmesi tavsiye ediliyor.

1) Acaba bu torfu fideleri dikerken toprakla, 1-1 oraninda, karistirmak gerek (kumum yok ne yazik ki)? Yoksa yazin, sicaklarin basladigi zamanda mi topraga serpistireyim?

2) Internette ya torf ya da organik gubre gibi bir ayrim var, acaba bu dogru mu? Su anda topragi at gubresiyle gubrelesem, fideleri dikecegim zamanda torfu eklesem olmaz mi?

Kusura bakmayin, biraz uzun oldu ama guzucuklara(sebze-meyve) birsey olsun istemiyorum
Sn zebra,
Torf denilen malzeme

Alıntı:
Torf ya da diğer adıyla turba toprağı nemli ve çok yağış alan yaz sıcaklarının düşük olduğu yörelerde bataklık ve benzeri su altındaki arazilerde yetişen bitkilerin, (genellikle ‘sphagnum’ denilen yosunlar ve bataklık sazlarının) su dibinde çökerek kısmen çürümesi, su altında hava ile ilişkisi kesilmiş bir ortamda yıllarca çürüyüp birikerek kalın yataklar meydana getirmesi sonucu oluşur.
Organik bir malzeme olmasına karşın, besin değeri neredeyse olmayan bir malzemedir, Göreceli su tutma kapasitesini arttırsa da sizin koşullarınızda sulama için bir alternatif değil kanımca. Sn Emre İlhan' ın tavsiyelerini de gözden geçirin.

Alternatif olarak şöyle bir malzemeden de bahsediliyor.

Bu 2 haftalık sürecin zamanı da önemli, meyve tutumu zamanı sulama düzeni ( her zaman önemli olmasına karşın ) göreceli olarak daha da önem kazanıyor.

Sizin koşullarınızda sulama düzeninize göre komşularınızdan ufak bir yardım talebinde bulunmak bir yaklaşım olabilir belki.

Sulama konusunda otomatik damlama sulama sistemleri gibi daha sofistike çözümleri araştırmak ta faydalı olabilir. Buradaki konuları incelerseniz diğer üyelerimizin yaklaşımlarını da görürsünüz.

ciroz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön