Merhaba Kompost ile alakalı neredeyse tüm yazıları okudum, eğer gözden kaçırmadıysam eğer derdime bir çare bulamadım. Şimdi, benim tam 12 aydır yaklaşık 1*1*1 m. ölçülerinde bir kompost çukurum var bahçemde ve şu an ağzına kadar dolmuş durumda. Dönem dönem karıştırarak kahverengi ve yeşil atıklar ile oluşturdum. Son kontrolümde içerisinde bol miktarda solucanla beraber farklı bir sürü böcekte gördüm. Hatta tam parçalayamadığım gözden kaçmış patates kabuğu birkaç tane patates bile vermiş çok şaşırdım. Komporstumun genel hali karışık. Yer yer toprak görüntüsünde, fakat oluşumunu tamamlayamamış çürümüş yapılarda var, bit kısmı ise torf gibi duruyor.
İyi birşey yapalım derken toprağıma zararlı bakteri ve böceklerden oluşan bir harç katmak istemiyorum. Belki de bilmeden bir hastalığa davetiye göndermiş olmayayım. Geçen yıl permakültür konferanslarından birinde 45 günde tamamlanan sıcak kompost yapımından yüzeysel bahsedilmişti. Acaba ben bu bir yıllık kompost malzememi bu yılın yeşil atıkları ile birleştirip sıcak kompost yapsam zararlı bakteri ve canlıları yoketmiş olurmuyum ? Bu arada solucanlarımıda feda etmek istemiyorum aslında. İşin içinden çıkamadım. Fide ekimi başlamadan bu işi çözmem gerekiyor. Nasıl bir uygulama yapmalıyım.
|