Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi h_dogan
Bahtiyar abi eline sağlık. Bir şey soracağım Güneydoğu Anadolu Bölgesi'de neden ağaç dikimi az. 2006 sonu 2007 mayıs arası askerliğimi Batman'da yapmıştım. Adana'da her yer yeşil olduğu için oraya gidince ruhum sıkılmıştı oradakilere söyledim neden ağaç dikmiyorsunuz diye. 
|
Sevgili h_dogan;
Güney Doğu Anadolu bölgesinde Adıyaman ilinde yaşıyan birisi olarak sizin tesbitinizi bende bire bir yaşıyorum. Canlı şahit benim bahçemin çevresinde eskiden ormandan kalma bir kaç alıç ağacından başka bir ağaç kalmamış. iki yıl önce bahçeye su kuyusu için sondaj yaparken yaşlı bir amca ile bir kaç yakın köyden tanıdık kişiler yanımıza geldi. Yaşlı adam bana " Bahtiyar bey sizin araziniz 13 dönüm ve hobi amaçlı uğraşıyor su kuyusunu kazdırıyorsunuz. Bizim 70 dönüm arazimiz var ve ekmek kapımız ama biz kuyu kazmadık bizde karar verdik su kuyusu kazdıracağız dedi. Ne oldu sonuç derseniz ****** söylenen tamamen lafta kaldı.

Bildiğim kadarıyla yakın çevreme sorduğumda gençlerin köyde yaşamayı istemeyip büyük şehirlere çalışmaya veya okumayı tercih ettiklerinden ne hayvancılık nede tarım Yapılmakta. Kalan Anne Babaları tarafındanda araziler ya kendi ihtiyaçlarını karşılacak kadar sebze dikilmekte veya tahıl ekilmekte. Bölgemizde özellikle Adıyaman halkı Tütün tarımıyla uğraşırdı.Tütün kalkınca alternatif tarıma yönelmek maliyet gerektirdiğinden ancak ekonomisi iyi kişiler tarafından yapılmakta. Örnek Kayınbabam tarlalarına 2000 kök Hicaz narı dikti ürün satışına gelince çok cüzi fiyatlarda toptancılar alıp (350krş kğ fiyatı) piyasada 1,50tl yani eski parayla bir buçuk milyona satıyor. Tücar kabala almadığı gibi tek tek irilerini seçip alıyor. Kalan ürün ise elde kalıdıyor. İşlem veya değerlendirilecek başka bir yer olmadığı için ya kendilerine nar ekşisi yapılıyor veya çürüyor. Bir çok kişi nar ağaçlarını çekip başka alternatif olan İzmir Tütünü dikiyor. Yorumu size bırakıyorum.
Saygılar