Sayın YalanDunya,
Sizi çok iyi anladığımı sanıyorum; çünkü daha siz yazmadan önce benim yazdığım zaman/emek/para ve özellikle göz yaşını fazlası ile yaşamışsınız sanırım.
Ama bu durum şu iki gerçeği değiştirmiyor:
1.) Bilimsel bilgi kolay üretilmiyor
2.) Burası amatör bir forum.
Burada çeşitli konuları bizden önce öğrenen ve belki bizden çok bilenler olabilir. Ama bu ille de profesyonel veya ticari anlamda tüm bilgilerin bilindiği anlamına gelmez. Gördüğüm kadarı ile herkes bir deneme yapıyor (bu da yılda bir kere olabiliyor); sonuçları dilediği kadar paylaşıyor; başarlı olursa bir üst düzeyde devam ediyor. Yeni başlayanlar eskilerin deneyimlerine bakıp, kendi fikirlerini ekleyip yeni şeyler deniyor, ve bu döngü devam ediyor.
Ben bu işi tamamen amatör, evin balkonunda, kahvaltida lezzetli domates yemek için yapmak istiyorum. Ama bu bilgilerimle hemen ticari bir işe soyunursam ve de o kadar para ve emek harcadıktan sonra domatesin lezzetsiz olduğunu farkedersem - herhalde önce kendimi sorumlu tutmam gerekir. Ben nerede yanlış yaptım diye.
Önce deneme üretimi yapıp lezzetli domatesler üretip sonra büyük serada farklı ürün alırsam, üretim sürecinde ne fark vardı diye bakarım. Deneme yapmadan balıklama girdiysem zaten daha fazlasını beklemek hayal olurdu.
Ve daha önce yazdığım gibi teknoloji (yani otomasyon vs)tek başına çözüm değildir. Aslında sık sık sizin de belirttiğiniz gibi danışmanlık - ya da işin özü olan bilimsel bilgi şart. Teknoloji sadece belli düzeydeki bir bilginin makinalaşmış halidir. Belki makinalaşmamış ama daha ileri düzey bilgi daha yararlı olacaktır. Tabi ticari boyutlara girince işin bu yönü maalesef daha çok öne çıkıyor.
Sizin de belirttiğiniz gibi, ben bu forumdaki katılımcıları AMATÖR olarak görüyorum. Şu ya da bu şekilde ticari kazanç sağlayan da olabilir - ama özellikle bilginin üretim şekline bakarsanız, yapılan çalşmaların büyük çoğunluğu amatör sınıfına girer. Çok başarılı çalışmalar yok mu? Elbette var ve çok takdir ediyorum. Eminim onlar bilimsel bilgiye daha çok önem verenlerdir.
Herkes herşeyi paylaşmalı mı? O da ayrı bir konu. Tamamen kişisel bir konu. Bugün bozacıya bile gitseniz size tam tarifini vermez. İşte ben de herkes gibi yapıyorum, ekmek, mısır, pirinç, biraz da şeker der. Ama ölçü??
Bir de bir tarafta 100 gramlarla ölçülen diğer tarafta mikrgramlarla ölçülen 15-20 değişik maddenin formülünü düşünün. Bitkilerin madde kullanımını anlamak için kendiniz ölçmek isteseniz, o mikrogram hassasiyetindeki aleti nereden bulup, kaça alıp nasıl ölçeceksiniz?
2-3 sene master derken sadece zamanı kastetmedim. Okuyacak, araştıracak, deneyecek. Aynı seraları kuracak. Önce yetiştirmeyi öğrenecek - tıpkı bizler gibi. Sonra daha fazlasını yapacak: Düşünecek, ölçecek, yorumlayacak, anlayacak. Laboratuar gerek, alet gerek, para gerek. Ve bu işler sadece bir kişinin bir kere deney yapmasıyla olmaz. Başkası gelecek onun yanlışını bulacak. Eksiğini bulacak. Potasyumu şu dönemde artırmazsan rengi olmaz diyecek. Böyle böyle çıkacak o bilgiler.
Ticari gübre kullanım kılavuzu elbette yazar ne kadar su karıştırılacağını. Çünkü orada satılan gübre, yani malzeme. Bilgi değil. Adam malını satabilmek için bilgiyi de veriyor.
Ama Topraksııız Tarım konusu çok yeni bir konu ve bilgi fark yaratıyor. Henüz bu aşamada daha kıymetli olan ( ve sizin de aradğınız şey) bilgi. Bilimsel bilgi. Çünkü bu iş el yordamıyla, göz kararı olmuyor. Ama o bilgi de kolay üretilmiyor.
Özetle diyeceğim şu ki (kelimelerimi mazur görün) amatör forumdakileri döverek profesyonel olamazsınız. Benim teorik olarak yazdıklarımı siz zaten canlı canlı yaşamışsınız. Belli ki canınız yanmış, sizin adınıza üzüldüm. Yine önceden yazdığım gibi siz zaten belli bir düzeye gelmişsiniz. Sanırım ticari olaya atılmak için biraz acele etmişsiniz. Belki biraz daha ön araştrma yapsanız (başkaları - özellikle yurt dışında nasıl yapmışlar diye), profesyonel destek alsanız daha iyi sonuç alırmışsınız. Umarım bundan sonraki çalışmalarınız daha başarılı, daha verimli olur ve bizler de hep birlikte sizlerin çalışmalarını alkışlarız.
Saygılarımla,
|