View Single Post
Eski 08-03-2013, 10:37   #578
sulukök
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 09-08-2012
Sayın YalanDunya,

Bu konuda çok yeniyim, ancak yazdıklarınız/endişeleriniz konusunda birkaç şey yazmak ihtiyacı hissettim:

Topraksız Tarım konusunun yüksek ilk yatırm maliyeti olduğu konusunda sanırım herkes hemfikir. Bunun nedeni sadece yüksek teknoloji değil. Topraksız Tarım büyük ölçüde bilimsel araştırmalara/çalışmalara dayanıyor. Bu da zaman içinde, ve de daha önemlisi emek ve para harcayarak gerçekleştiriliyor. Akademik kurumların (üniversite Ziraat Fakülteleri vb) yaptıkları çalışmalara erişim muhtemelen daha kolay ve ücretsizdir - ama pratikte anlaması ve kullanması zordur, benzer düzeyde bir akademik bilgi birikimi gerektirir.

Büyük ticari firmaların kendi yaptıkları çalışmalara erişmek ise daha zor veya hatta imkansız, ya da çok pahalıdır. Ticari sırdır, rekabettir, ekmek kapısıdır. Geçimini buradan sağlayan danışmanlar / şirketler vardır.

Dediğim gibi bu bilimsel bilgiler zaman içinde gıdım gıdım üretilirler. Hoagland taa 1933'de oturmus, arastirmis; bir formul üretmiş: Tüm bitkiler için tek formül. Sonra birileri oturmuş domates için ayrı çalışma yapmş, başkaları çilek için. Bir de bunların değişik dönem ihtiyaçları göz önüne alındığında - aslında hemen elde etmek istediğiniz bilginin büyüklüğünü (ve arkasındaki emek ve para ve gözyaşını) tahmin edebilirsiniz.

Burası amatör bir forum. Kudret Bey sağolsun bu işi başlatmış, bildiklerini - hatta hiç bilmediklerini okumuş/öğrenmiş bizlerle paylaşmış. Başka merkalılar da çıkmış, onlar da öğrenmiş, anladıklarnı paylaşmış. Bazıları ticari/profesyonel uygulamalara yelken açmış; hatta biryerlere varmış.

Tek bir formül ve sabit EC ile bu işi yapmak birinci dereceden yaklaşık çözümdür. Her bitkinin besin ihiyacının farklı olduğu düşünüldüğünde, her bitki için farklı formül kullanmak ikinci derece yani daha iyi bir çözümdür. Ama bu formülü bilmek gerek. Nereden bileceğiz? Birilerinin araştırmış olması gerek. Bize verir mi? Neden versin? Verebilir de, ama belki o kendisi dördüncü aşamaya geldiğinde. Çok şükür ki Kudret Bey bize değişik bitkiler için değişik kimyasalları paketleyip sunuyor.

Her bitki için farklı dönemde uygulanacak farklı formül elbette daha da iyi sonuç verecektir, çünkü topraklı tarımdan da biliyoruz ki, önce azotlu gübre verilir, sonra fosforlu, sonra potasyumlu. Ama ne kadar vereceğiz? Yine araştırma: yani zaman/emek/para.

Yapılamaz dediğiniz uzay üssü üretimleri yapan ticari firmalar var. Onlar çok büyük yatırımlar yapmışlar; ya kendileri araştırıyor ya da danışman tutmuşlar - bizim bildiklerimizden çok daha fazlasını biliyorlar, ve bu işi yapıyorlar.

Amatör bir forumda bundan fazlasını beklemek katılmcı ve özellikle gönüllü paylaşımcılar açısından haksızlık olur diye düşünüyorum.

Yaşadığınız sıkıntılar sanırım amatörlükten profesyonelliğe geçiişin veya geçme çabalarının bir sonucu. Amatör bilgilerle bir noktaya kadar gelip tıkanmanız doğal. Bu forumda ortalama kimya bilgimiz (küflenmiş/paslanmış) lise düzeyinde veya daha az. Oysa istediğiniz bilgiler değme üniversitelerde yoktur. Şöyle söyleyeyim, örneğin bir tek domatesi ele alalım: Domatesin dönemsel besin ihtiyaçlarının formülünün belirlenmesi en azından bir adet master öğrencisinin 2-3 yıl, bu konuda eğitimli/deneyimli bir hoca gözetiminde çalışması ile elde edilebilir. Varın gerisini siz hesap edin.

Çalışmalarınzda daha ileri daha profesyonel düzeylere yönelmek istiyorsanız; zaten bu forumda belli bir yere gelmişsiniz demektir (ki öyle görüyorum zaten) - daha fazlası için akademik ve/veya profesyonel kaynaklara yönelmeniz gerekeceği düşüncesindeyim.

Samimi saygılarımla,

sulukök Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön