Orijinal Mesaj Sahibi diegotristan
Arkadaşlar;
Bende bu balkon bahçeciliğinde yeniyim. Geçen yıl yazında 60 tane domates fidem vardı. Onlar kendi kaplarında büyüdükten sonra toprak lazım dediler.
Gittim bir arkadaşla yolun kıyısından toprak deştik, çuvala koyduk eve getirip ayıkladım. Havalandırdım, sonra fideleri onlara diktim. 2 hafta geçtikten sonra 60 fidemin yaklaşık 15 kadarı sarardı, kaldı 45 fide.
Sonra, neden böyle oldu diye soruşturdum dediler ki her toprak her bitkiye olmazmış. Milli toprak al dediler. Onlarda çam toprağıymış. Neyse, yine aynı arkadaşla bu sefer dağ yamacına gittik, ordan tam çamın altındaki topraktan deştik çuvalladık.
Eve geldim, fideleri yerinden oynattım, eski toprakla bu çam toprağını karıştırdım sonra tekrar ektim yine aradan 10 gün geçtikten sonra 1 tane minnacık domates gördüm acayip sevindim, geliyor dedim ama sevinmem kısa sürdü. Çünkü; domatesin bağlı olduğu sap sarardı, domates toprağa düştü. Sonra bir kısmı daha sarardı, elimde 28 fide kalmıştı. Yine nedenini sordum. Dediler ki toprak gübresiz olur mu? Bu sefer yine aynı arkadaşla köye gittim, bir teyzeden inek gübresi aldım eve geldim çuvalı açtım ki ne göreyim. Gübre solucan kaynıyor, herbiride parmak kalınlığında. Herşeye rağmen bunu yapacağım dedim, gübreyi solucandan ayıkladım gübreyi fidelerin üzerine serpiştirdim, bu arada 5-6 fide de gitti 20 civarı kaldı.
Artık bunlar sağlıklı büyür derken kalan bu 20 fidenin üzerinde beyaz lekeler oluştu. Eve arkadaş getirttim dediki, bitkilerin hastalıklı ya ilaç al **** imha et, yoksa evi sarar. Başlarım böyle işe dedim, bitkileri söktüm.
Yine aynı şeyleri yapmamak adına arkadaşlar, size soruyorum ne yapmam lazım? Allaha emanet 10-15 adet marul, 5 adet de domates tohumunu tesadüfen çimlendirdim. Bendeki geçen yıl gübreli + torflu + milli topraklı toprağım hala balkonda. Ne yapmam gerekir, bir yönlendirin ya evimde bir şeyler yetiştirmek istiyorum. Marul, domates ve mayer limon yetiştirmek istiyorum. Sizce ne yapmalıyım? Lütfen yardım.
|