View Single Post
Eski 07-03-2013, 10:52   #82
yalandünya59
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 22-03-2012
Sevgili Casper1,

Sevgili dostum, ben topraksız tarımın verimsiz olduğunu ifade etmiyorum, daha doğrusu şişirildiği gibi 10 kat verim farkı olmadığını iddia ediyorum.

Topraksız tarımın bana göre 2 önemli avantajı var:

1- Küçük alanlarda daha fazla bitki ekilebilir, buda 10 kat olmaz en fazla 2-4 kat olabilir.

Örnek Vetman996'nın serası; toplam yanılmıyorsam T sistemde 5500-6000 kök çileği var,
ve serası 288 m2.

şimdi benim seralarım 312 m2 ve hesabıma göre 3000 kök çilek ekebiliyorum (28-30 cm sıra üzeri sıra arası 35-40 cm olursa) daha sık ekersem dahada artabilir, yani topraksızda 6000 olsa 2 katı eder, yani 10 katı etmez.

2- Rafta veya merdiven sistemde olduğu için işçilik kolay olacaktır, eğil kalk olmaz.

Ot konusuna gelince sera zemini toprak ise müthiş ot olayı yine olacaktır, tek çözüm zemine beton atmak olabilir, onun maliyetinide bir yapınız 312 m2 yeri beton yapmak anasının nikahı tutacaktır, o paraya 5 katlık apartmanın temeli atılır yani.

Verim tonaj kısmına gelince toprakta 500 gr altında çilek alan duymadım,****** 750-900 gr alanlarda çok sayıda.

Topraksızda ise verim 600-1,2 kg arası oynuyor, oda 2 katı ediyor, ancak bu nasıl oluyor işte ben bunu anlatmaya çalışıyorum, denetimde Oğuz ALPER var ise, onun besin programını uygularsanız, vede ciddi kimyasal girdi maliyetini göze alırsanız elbette olacaktır, okadar besini bana versen ben bile heryerimden meyve çıkartırım.

Açık sistemde klasik 1 T tipi sistem (300 m2) 6000 kök'lük çilek serasının 1 yıllık besin ihtiyacının 1500-2000 Tl arası olduğunu tahmin ediyorum, ancak bunu en doğru cevabı Oğuz ALPER verecektir, benim tahminim bu sadece (açık sistemde).

Topraklı tarımda ise gübre masrafınız 150-200 'tl'yi geçmez.
Varın hesabını siz yapınız.

Topraksız tarımda en mantıklı ürün bana sırasıyla;
1- Kıvırcık,marul
2- Maydanoz
3- Çilek geliyor.

Domates ve salatalığı yazmaya bile gerek duymuyorum.

Ancak topraksız tarımda kıvırcık denemedim, tek denemediğimde bu ürün, bu forumda bir arkadaş topraksız tarımda kıvırcığın kesildikten sonra raf ömrünün çok kısa olduğundan, arabayla 1 tur atıp geldiğinde kıvırcıkların baygınlık geçirdiğinden solduğundan bahsediyordu.
Eğer böyle bir durum olursa o kıvırcıklarıda inan satamazsın, zaten my1981 nickli kardeşte hepsini hayvanlara yediriyordu sanırım.

Sevgili casper1, topraksız tarım sermaye işi, hemde büyük sermaye.
İnan hayal kurmak çok güzel ama, o internette gördüğün devasa domates seraları nasıl maliyetli bilsen, artı konusunda uzman mühendiste bulmak çok zor.

Ticari olarak girilecekse en az 20-40 dönüm ile milyon dolarla girilmeli, yurtdışından bukonuda uzman kişiler getirilmeli, uzay üssü gibi topraksız tarım seraları kurulmalıki, işte ozaman sanırım parayı koyacak yer bulamazsın diye düşünüyorum...

Saygılar, sevgili dostum...

yalandünya59 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön