Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi casper1
Sayın ankafar bir kaç sorum olacaktı cevaplarsanız sevinirim.Gördüğüm kadarıyla ışıklandırma kullanmıyorsunuz.Bukadar üstüste sık dikimde ışık alımı konusunda sıkıntı çekeceğinizi düşünürken gelen fotolarda maşallah çilekler çok güzel görünüyor, bununun sırrı nedir?Fide başı az çok tahmin edilen toplam gramaj nedir?Forumlarda şu sıralar aşırı şekilde açık kapalı sistem tartışılıyorken sizin pek denenmemiş bir sistemde EC düzeylerinin ayarlanması konusunda düşünceleriniz nedir?Substrat kültürlerine göre herhalde farklı EC düzeyiniz vardır.
teşekkür ederim saygılar..
|
Gördüğüm kadarıyla ışıklandırma kullanmıyorsunuz.Bukadar üstüste sık dikimde ışık alımı konusunda sıkıntı çekeceğinizi düşünürken gelen fotolarda maşallah çilekler çok güzel görünüyor, bununun sırrı nedir?
-Teşekkür ederiz. Işıklandırma kullanmıyoruz 2009 senesinde ışıklandırma için deneme yapmıştık çok efektif gelmedi bize açıkçası Türkiye şartlarında pahalı olduğu için mantıklı değil. Pek üstüste sık dikim yok aslında diğer üreticilere göre fark zannedersem bizim çilekler 3 kat daha büyük (yeşil aksam). Sistem zaten ilk tasarlanırken Ankara için yıllık güneşlenme süreleri hesaplandı, bitki fotosentez yapabilmesi için gerekli min uzaklık/alan hesaplandı o yüzden görülen sistemde en alt kademede yer alan bitkiler efektif olarak fotosentez yapabilir. (değişik kat denemeleride ürün bazında hesaplanıp en ekonomik olan seçildi).
Fide başı az çok tahmin edilen toplam gramaj nedir?
-Bu konuda yorum yapmasam daha iyi

sene sonu göreceğiz bakalım malum tarım işinde neyin ne olacağı belli olmuyor. Geçen sene baharda fırtına çıktı seranın üstünü uçurdu bitkiler zarar gördü gibi gibi...
Forumlarda şu sıralar aşırı şekilde açık kapalı sistem tartışılıyorken sizin pek denenmemiş bir sistemde EC düzeylerinin ayarlanması konusunda düşünceleriniz nedir?Substrat kültürlerine göre herhalde farklı EC düzeyiniz vardır.
-Ben kapalı sistemi seviyorum dünyada su kaynakları tükenirken suyu az kullanmak önemli bir şey insan elinden geleni yaptığını hissediyor. Su kullanımımız bizim cidden çok çok az. Normalın 6 da biri kıvamında bir kullanım var bu hem kimyasal tüketimimizi çok azaltıyor biz hesap yaparken kimyasal fiyatlarını umursamadığımız çok oldu bu sebeple. Çilekte EC ve pH tartışmalarını okuyorum çok enteresan değerler söyleniyor cidden... Zamanında kayayünü kullanan bir seraya danışmanlık yapmıştık (domates) orada kaya yünü pH ve EC değerlerini verilen ve içeride kalan üzerinden hesaplamıştık ancak o zaman mantıklı bir değer çıkar. Evet her substratın ihtiyacı farklı. Tabi aslında şöyle söylemek lazım her substrat ve drenaj seraya göre incelenip EC sonra karar verilmeli.
Burada küçük bir not düşmek lazım ben verdiğim EC değerini bütün çileklerin köklerinde aynı şekilde alıyorum. Herhangi bir substrat (bardak içinde dahi) kullanmadığımdan ötürü köklerde tuzlanma olmuyor.