View Single Post
Eski 06-03-2013, 18:30   #130
Erdem
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 10-02-2011
Şehir: Eskişehir
Mesajlar: 200
Cevizde don çukuru olmayan yerlere dikim yapmak önemli. Don çukuru derken biraz daha yüksekte kalan arazilere dikim yapılması uygun olacaktır.

Gene don problemi olan yerlerde ağaçları biraz yüksekten taçlandırmayı düşünebilirsiniz. Yüksekten taçlandırmak derken ilk ana katı oluşturacak dalları toprak üzerinden 1 metre mesafeden taçlandırmaya başlarsınız.

Sonra 1, 1,5 metre çukur kazılıp taban suyu, kireçli, geçirimsiz tabaka var mı bakılması lazım. Gene çok sert esen hakim rüzgarlar varsa, hakim rüzgar tarafına rüzgarkıran görevi gören ağaçlar dikilip rüzgarın şiddetinin biraz azaltılması gerekir. Biliyorsunuz cevizde tozlanma rüzgarla oluyor.

Ticari maksatlarla büyük bahçe kuruluyorsa mutlaka 0-30, 30-60, 60-90 cm'den toprak örneği alıp analiz için MARİM gibi bir araştırma kuruluşuna göndermenizi tavsiye ederim.

Gene ticari amaçlı bahçeler için meteorolojiden ilkbahar geç ve sonbahar erken donlarının tarihleri alınarak çeşit seçimini, toprak analizi ve bu bilgilerin ışığında yapmanın daha uygun olacağı kanaatindeyim. Eğer ufak bir bahçeyse çeşit seçimini bölgedeki ceviz bahçesi sahipleriyle görüşerek ya da teknik elemanların tavsiyeleri doğrultusunda yapabilirsiniz.

Konuyla ilgili Çankırı Tarım İl Müdürlüğünden Hasan Çelik arkadaşımız bu konulara meraklı bir arkadaş. Kendisinden bu konularda daha detaylı teknik bilgi alabileceğinizi düşünüyorum. Benim ismim de Erdem şu an Eskişehir'de çalışıyorum ama daha önce Çankırı'da Hasan Bey'le beraber çalışmıştık. Eğer yanına giderseniz selamımı da söylerseniz sevinirim

Bu arada ceviz yetiştiriciliği ile ilgili temel bir bilgi edinmek isterseniz bu videoyu seyredebilirsiniz.

Not: Lütfen videonun altındaki önemli kısmını okuyunuz.

Ceviz yetiştiriciliği - YouTube


Düzenleyen Erdem : 12-03-2013 saat 09:55
Erdem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön