Sevgili mtuğrul33 ağabey,
Fotolarınız sabırsızlıkla bekliyorum.
Kullanılan besinli suyu döndürüp tekrar kullanılmasının mantıklı olmadığını düşünüyorum, bence ne kimyayla nede otomasyonla ilgili bir konu, tam laboratuarlık bir konu bu.
Bitki her dönem farklı besin maddelerini kullandığından, her ay besinli suda farklı kimyasallarda eksilme ve azalma olacaktır, EC değerini ölçerek bunu net ve tam anlamak, mümkün değil.
Dönen her besinli suyu laboratuar ortamında değerlendirip hangi kimyasalları bitki kullanmış, hangisi eksik sadece onları ilave etmek lazım diye düşünüyorum.
Zaten domates ağacı videosunda MOZAMA beyin yaptığıda bu tür bir sistemdir,yani bitki neyi istiyor, hangi dönemde neye ihtiyacı var, onu veriyor, bitki meyvesini oluşturmadan kalsiyum vermiyor yani.
Sanırım Oğuz ALPER'de besinli suyun tekrar kullanılmamasını tavsiye etmesinin bir sebebi vardır, ki olmasa oda az bir kimyasalla bu işi başarır, kimyasallardan müthiş kar ederdi.
3-5 dönümlük topraksız tarım raflı veya T sistem seralarda 1 yılda kullanılan kimyasal tutarı hiçte küçümsenmeyecek rakamlar yani. (açık sistemde)
Yazdıklarındanda şunu anlıyorum, topraksız tarım sistemi çok teknik bir iş
olduğundan donanım fazla,dolayısıyla maliyet/fayda analizi yapıyorsun, çokta
mantıklı hani. Geri dönüşümü görmeden bu işi büyütmek hata olur zaten.
Eğer foruma bu aralar uğrarsan sana 2 sorum var?
1- Çilek sezonunu kaç tl'den açtınız fiyatı nedir? (toptan)
2- Topraklı-topraksız 1 dekar yerden aldığın tonaj farkını yazarmısın, tahminende olsa...
Ellerinden öper,saygılarımı sunarım...
Bol kazançlar...
|