View Single Post
Eski 06-03-2013, 00:27   #84
Erdem
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 10-02-2011
Şehir: Eskişehir
Mesajlar: 200
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Mine Pakkaner Mesajı Göster

c) Budama ve aşılama aletlerinin temizliğine dikkat edilmelidir
Gerek kiraz anaçlarının aşılanmasında kullanılan aşı bıçakları ve gerekse budama sırasında kullanılan testere ve makaslarla değişik hastalık etmenlerinin, kesilen bitkilerin birinden diğerine bulaştırılması yaygın olarak karşılaşılan bir durumdur. Bu durumda hastalıkla bulaşık bir bitkinin kesilmesiyle alete bulaşan mikroorganizmalar, daha sonra yapılacak kesimlerde çok sayıda sağlıklı bitkiye bulaştırılmaktadır.

Yapılan uygulama bir anacın aşılanması ise, bu durumda elde edilen fidan, hastalıkla bulaşık olarak gelişmeye başlamakta ve çoğu zaman da birkaç yıl sonra kurumaktadır.
Budama sırasında bu konuya dikkat edilmemesi durumunda budamadan beklenen yarar ortadan kalktığı gibi, budama sırasında hastalık etmenleri bitki üzerinde veya bitkiden bitkiye hızla yayılmakta ve istenmeyen durumlar ortaya çıkmaktadır.

Bunu önlemek için ne yapılmalıdır?
Kullanılan aletlerin temizliğinin sağlanması için gerekli miktarda % 10’luk sodyum hipoklorit çözeltisi hazırlanarak aletler bu çözelti içine daldırıldıktan sonra kullanılmalıdır. Pratikte 1 ölçü sodyum hipoklorit yani çamaşır suyu ile 9 ölçü suyun karıştırılmasıyla elde edilen bu karışım, plastik şişe veya kovalar içine konularak aşılama ve budama işlemleri sırasında uygulamayı yapan kişilerce aletler bu karışım içine daldırıldıktan sonra gerekli işlemler yapılır.
Sürekli alıntı yapıp duruyorum umarım yanlış anlaşılmıyordur.

Amacım sadece şu noktaya dikkat çekmek. Bazen çok doğru kabul ettiğimiz uygulamalar bilimsel olarak incelendiğinde çok farklı sonuçlar çıkabiliyor.

http://www.puyallup.wsu.edu/~linda%2...ng%20tools.pdf

Örneğin buradaki bağlantıyı incelediğinizde çamaşır suyu kullanımını pratik ve bilimsel yönlerden tavsiye etmiyorlar. Bunun nedenlerine gelince:

1) El aletlerine verdiği zarar : Çamaşır suyu ağartıcı clorox denilen bir madde içeriyor. Bu madde aşındırıcı bir madde ve el aletlerine zarar veriyor.

2) Elbiselere verdiği zarar : Bunu anlatmaya gerek yok sanırım.

3) İnsan sağlığına verdiği zarar: Klor içeren ağartıcılar (clorox gibi) akut ve kronik sağlık sorunlarına yol açıyor. Kullanılan ağartıcı kimyasalın buharının solunması bile astım, kronik bronşit ve akciğer rahatsızlıklarına yol açıyor. Bu yüzden çamaşır suyu kullanırken iyi havalanan bir ortamda olmanız gerekiyor.

4) Bitki sağlığına verdiği zarar: Ağartıcı kimyasal maddeler bitkiler için çok zararlı maddeler. Budama ekipmanınızda kalan ağartıcı bir sonraki kesimde tüm bitki dokusunu öldürüyor.

Yani kısaca budama aletlerinin mikrop, bakterilerden temizlenmesi için (biraz pahalı da olsa) alkol kullanılması tavsiye ediliyor.

Bir de ilginç nokta hava ve toprak kaynaklı hastalık etmenlerinin taşınmasında, elbise ve elinizle bu etmenlerin taşınma ihtimali budama aletleriyle taşınma ihtimaline göre daha yüksek.

Ama bu demek değil tabi budama aletlerini arındırmayacağız. Örneğin ateş yanıklığı hastalığı budama aletleriyle bulaşıyor. Arındıracağız ama neyle? Mümkünse alkolle, ispirtoyla ..

Erdem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön